Wędkowali niepełnosprawni uczestnicy WTZ

Niepełnosprawni wędkarze z warsztatów terapii zajęciowej z powiatów starogardzkiego, iławskiego i kwidzyńskiego wzięli udział w Międzywarsztatowych Integracyjnych Spławikowych Zawodach Wędkarskich, które odbyły się na terenie parku przy zabytkowym dworku w Górkach w gminie Kwidzyn. Dworek jest siedzibą Warsztatu Terapii Zajęciowej, prowadzonego przez Fundację „Misericordia”, organizatora zawodów. Rywalizacja polegała na złowieniu jak największej liczby ryb w ciągu dwóch godzin. Najwięcej ryb udało się złowić reprezentacji Warsztatu Terapii Zajęciowej w Iławie. Drugie miejsce zajęli wędkarze z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Skórczu, natomiast trzecie wędkarze z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Górkach.

– Tegoroczne zawody wędkarskie były moimi drugimi, w których brałem udział. Przed trzema laty udało mi się złowić małą rybkę, w tegorocznych nie złowiłem żadnej, ale atmosfera na zawodach była przyjazna i nasza drużyna zajęła trzecie miejsce. Otrzymałem dyplom i słodki upominek – mówi Krzysztof, reprezentujący WTZ w Górkach.

Drużyny otrzymały puchary, dyplomy i upominki, które wręczyli Anna Kowalska, kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Górkach i Łukasz Olszewski, sędzia główny zawodów. Tradycyjnie, jak co roku, wszystkie ryby po złowieniu i policzeniu wróciły do wody.

(op)