sobota 31 Lip 2021
header02
header03

UNIJNY CERTYFIKAT COVID DOSTĘPNY W SMARTFONIE

Od 21 czerwca, o cztery dni wcześniej niż pierwotnie planowano, Unijny Certyfikat COVID jest dostępny w aplikacjach mobilnych mObywatel i mojeIKP. Dotychczas można było go pobrać tylko przy użyciu Internetowego Konta Pacjenta lub otrzymać w formie druku w punkcie szczepień przeciw COVID-19 albo u lekarza lub pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej.

Czytaj więcej: UNIJNY CERTYFIKAT COVID DOSTĘPNY W SMARTFONIE

TELEPLATFORMA PIERWSZEGO KONTAKTU NFZ

Teleplatforma Pierwszego Kontaktu uruchomiona przez Narodowy Fundusz Zdrowia umożliwia udzielenie pomocy medycznej poza godzinami pracy podstawowej opieki zdrowotnej. Pomoc udzielana jest także w weekendy i święta. Można z niej skorzystać dzwoniąc pod bezpłatny numer telefonu 800 137 200.

Czytaj więcej: TELEPLATFORMA PIERWSZEGO KONTAKTU NFZ

RADOŚĆ Z ODDYCHANIA

Program rehabilitacji oddechowej to propozycja dla osób niepełnosprawnych oraz ich rodziców lub opiekunów przygotowana w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kwidzynie z siedzibą w Górkach. Program adresowany jest między innymi do osób, które chorowały na COVID-19 lub przeszły inne schorzenia związane z układem oddechowym. Kwidzyński WTZ wznowił działalność 7 czerwca po trwającej siedem miesięcy przerwie spowodowanej pandemią. Wanda Wierucka, autorka programu i specjalista rehabilitacji w kwidzyńskim Warsztacie Terapii Zajęciowej, twierdzi, że prawidłowe oddychanie jest niezwykle ważne w dochodzeniu do pełnej sprawności, zarówno po przebytym zakażeniu koronawirusem, jak i po przebyciu innych infekcji dróg oddechowych.

Czytaj więcej: RADOŚĆ Z ODDYCHANIA

SZCZEPIONKI PRZECIW COVID-19 – OBALAMY POPULARNE MITY

Ludzkość od dziesięcioleci stosuje szczepienia jako skuteczną broń przeciwko chorobom zakaźnym. Mimo to wciąż istnieją duże grupy przeciwników szczepień, które rozpowszechniają nieprawdziwe informacje na temat szczepionek. Obecnie mity powstają głównie wokół szczepionek przeciw COVID-19. Obawy przed tymi szczepionkami są zrozumiałe, ponieważ technologia mRNA została zastosowana w szczepionkach dla ludzi po raz pierwszy, a same szczepionki powstały wyjątkowo szybko. Mimo to ważne jest aby informacje na temat szczepień pochodziły z rzetelnych źródeł. Dziś więc spróbujemy obalić popularne w ostatnim czasie fałszywe informacje na temat szczepionek przeciw COVID-19.

Czytaj więcej: SZCZEPIONKI PRZECIW COVID-19 – OBALAMY POPULARNE MITY

NOWE AUTO DLA STACJI SOCJALNEJ

Stacja socjalna w Kwidzynie ma nowe auto, którym pielęgniarki będą dojeżdżały do potrzebujących. Zakup hybrydowego fiata 500 został sfinansowany przez samorząd miasta i zakon Joannitów. Stacja to wspólne przedsięwzięcie zakonu i samorządu miasta. Placówka prowadzona jest we współpracy z Towarzystwem Kulturalnym Ludności Niemieckiej „Ojczyzna”. Działa w ramach Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. Pandemia uniemożliwiła oficjalne przekazanie auta pielęgniarkom stacji. Dopiero teraz, po złagodzeniu obostrzeń, przedstawiciele zakonu Joannitów mogli przyjechać do Kwidzyna. Dr Christian Meyl z zakonu Joannitów, przywiózł naklejki, na których znajdują się znak zakonu i nazwa stacji. Zostaną one umieszczone na nowym samochodzie. Przywiózł także dar dla szpitala w ukraińskim Barze. To partnerskie miasto dla Kwidzyna. Do szpitala trafi kolejny już zestaw narzędzi chirurgicznych. W spotkaniu z przedstawicielami zakonu wzięli między innymi udział Anna Kłosowska, pielęgniarka Stacji Socjalnej Joannitów w Kwidzynie, Krystyna Chodara, kierownik Działu Opiekuńczo-Terapeutycznego w kwidzyńskim Domu Pomocy Społecznej oraz Kazimierz Gorlewicz, przewodniczący komisji ds. społecznych i bezpieczeństwa publicznego w radzie miasta i prezes Fundacji „Misericordia”. Poprzedni rok oraz pierwsze miesiące bieżącego roku, z powodu ograniczeń związanych z pandemią, były trudne dla funkcjonowania stacji. Mimo tego pomoc dla potrzebujących była udzielana przez cały czas.

Czytaj więcej: NOWE AUTO DLA STACJI SOCJALNEJ

DOSTOSUJĄ ŁAZIENKI, KUPIĄ KOMPUTERY

Skończyły się już pieniądze na dofinansowanie likwidacji barier architektonicznych, w komunikowaniu się i technicznych. Jak co roku chętnych nie brakowało. Z pieniędzy Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych można uzyskać dofinansowania na likwidację barier jedynie w miejscu zamieszkania osoby niepełnosprawnej.

Czytaj więcej: DOSTOSUJĄ ŁAZIENKI, KUPIĄ KOMPUTERY

BEZPŁATNE BADANIE MAMMOGRAFICZNE

LUX MED przeprowadzi w lipcu bezpłatne badania mammograficzne. Ich adresatem będą panie w wieku od 50 do 69 lat. Badania są refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia. W mammografii mogą wziąć udział ubezpieczone panie w wieku 50-69 lat, które nie miały wykonanej mammografii w ramach programu w ciągu ostatnich 24 miesięcy lub są w grupie ryzyka i w roku poprzedzającym otrzymały pisemne wskazanie do wykonania ponownej mammografii po upływie 12 miesięcy. Programem nie są objęte panie, u których już wcześniej zdiagnozowano zmiany nowotworowe o charakterze złośliwym w piersi. Na wykonanie badania należy się zarejestrować pod nr tel. 58 666 24 44 lub na skorzystać z formularza na stronie internetowej (www.mammo.pl/formularz). W celu weryfikacji uprawnień do badania przed połączeniem telefonicznym należy przygotować dowód osobisty. LUX MED prosi, aby na badanie zabrać ze sobą zdjęcia z poprzednich mammografii. Badania w mobilnej pracowni mammograficznej będą prowadzone 9 lipca w Kwidzynie w godzinach od 8:00 do 15:00. Pracownia będzie się znajdowała przy gmachu Kwidzyńskiego Centrum Kultury przy ul. 11 listopada 13.

Czytaj więcej: BEZPŁATNE BADANIE MAMMOGRAFICZNE

UNIJNY CERTYFIKAT COVID

Od 1 czerwca można pobierać Unijny Certyfikat COVID. To elektroniczne zaświadczenie zaszczepienia, przechorowania lub uzyskania negatywnego wyniku testu na COVID-19. Ułatwi on swobodne poruszanie się na terenie Unii Europejskiej w trakcie pandemii. Certyfikat składa się z kodu QR i unikalnego identyfikatora. Unijny Certyfikat COVID będzie stosowany przez wszystkie kraje UE od 1 lipca, lecz Polska do jego wdrożenia przygotowała się już miesiąc wcześniej. Osoby zaszczepione mogą już teraz pobrać certyfikat na stronie internetowej pacjent.gov.pl lub otrzymać go w formie wydruku w punkcie szczepień. Po 25 czerwca certyfikat będzie można pobrać również przy użyciu aplikacji mobilnych mojeIKP i mObywatel. Ozdrowieńcy i osoby z negatywnym wynikiem testu na COVID-19 mogą też poprosić o wydrukowanie certyfikatu lekarza lub pielęgniarkę podstawowej opieki zdrowotnej z dostępem do aplikacji gabinet.gov.pl lub innej mającej dostęp do systemu e-zdrowie P1.

Czytaj więcej: UNIJNY CERTYFIKAT COVID

UCZESTNICY WTZ OBSERWOWALI ZAĆMIENIE SŁOŃCA

Uczestnicy kwidzyńskiego Warsztatu Terapii Zajęciowej z siedzibą w Górkach obserwowali częściowe zaćmienie Słońca. Pokaz odbywał się za pośrednictwem internetu, a także na żywo z wykorzystaniem teleskopu wyposażonego w specjalny, bezpieczny filtr do obserwacji Słońca. Dla zwiększenia bezpieczeństwa obraz Słońca można było obserwować na monitorze komputera. Wprawdzie chmury od czasu do czasu przykrywały dzienną gwiazdę, ale przez większość czasu częściowe zakrycie tarczy słonecznej przez Księżyc było doskonale widoczne.

Czytaj więcej: UCZESTNICY WTZ OBSERWOWALI ZAĆMIENIE SŁOŃCA

TURNIEJ WARCABOWY I WYCIECZKA DO MUZEUM

Turniej gry w warcaby o puchar dyrektora Domu Pomocy Społecznej, wybory nowego przewodniczącego Rady Mieszkańców oraz wycieczka do muzeum to tylko niektóre z wydarzeń, które pozwoliły mieszkańcom Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie zapomnieć o miesiącach izolacji związanych z pandemią.

Czytaj więcej: TURNIEJ WARCABOWY I WYCIECZKA DO MUZEUM