sobota 31 Lip 2021
header02
header03

Można zgłaszać kandydatów

Organizacje pozarządowe oraz samorządy gmin i powiatu mogą zgłaszać kandydatury do Powiatowej Społecznej Rady do Spraw Osób Niepełnosprawnych. Rada, działająca przy staroście, zajmuje się między innymi opiniowaniem projektów dotyczących rehabilitacji społecznej i zawodowej  niepełnosprawnych mieszkańców powiatu kwidzyńskiego.

- Do zakresu działania rady należy między innymi inspirowanie przedsięwzięć zmierzających do integracji zawodowej i społecznej osób niepełnosprawnych, realizacja praw osób niepełnosprawnych, opiniowanie projektów powiatowych programów działań na rzecz osób niepełnosprawnych oraz opiniowanie projektów  uchwał, a także programów przyjmowanych przez radę powiatu pod kątem ich skutków dla osób niepełnosprawnych - wyjaśnia Lidia Wiśniewska z Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie.

Zgłoszenia przyjmowane są w punkcie informacyjnym Starostwa Powiatowego w Kwidzynie przy ul. Kościuszki 29b. 8 czerwca w Dzienniku Urzędowym Województwa Pomorskiego ukazało się ogłoszenie w sprawie zgłaszania kandydatów do rady. Od tego terminu obowiązuje 30-dniowy okres, w którym można zgłaszać kandydatów.