sobota 31 Lip 2021
header02
header03

Odwiedzili nasz warsztat

Dzieci z Przedszkola Niepublicznego "Promyk" w Kwidzynie odwiedziły niepełnosprawnych uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej w Górkach. To nie pierwsza wizyta przedszkolaków, którzy  razem z osobami niepełnosprawnymi bawią się i uczestniczą w zajęciach prowadzonych w placówce.

Irena Ludew, nauczycielka Przedszkola Niepublicznego "Promyk" w Kwidzynie, podkreśla, że dzięki takim spotkaniom dzieci poznają czym jest niepełnosprawność.
- Co roku jesteśmy gośćmi Warsztatu Terapii Zajęciowej. Chętnie korzystamy z zaproszenia pana Bogdana Muchowskiego, kierownika warsztatu. Dzięki takim wizytom dzieci poznają, czym jest niepełnosprawność, uwrażliwiają się na potrzeby innych. Spotkania wpływają na nie bardzo pozytywnie. Dzieci z początku uważnie obserwują takie osoby, ale później wspólnie się bawią i razem uczestniczą w zajęciach - mówi Irena Ludew, nauczycielka Przedszkola Niepublicznego "Promyk" w Kwidzynie.
W ten sposób już od najmłodszych lat obalane są stereotypy na temat osób z niepełnosprawnością intelektualną. Warsztat Terapii Zajęciowej w Górkach, prowadzony przez Fundację " Misericordia", zajmuje się rehabilitacją społeczną i zawodową osób niepełnosprawnych. Powsta3 w paYdzierniku 1993 roku przy Domu Pomocy Spo3ecznej w Kwidzynie. Od pierwszego stycznia 2004 roku prowadzi go kwidzyńska Fundacja "Misericordia", w zabytkowym dworku w Górkach. Zajecia prowadzone s1 w pracowniach terapii życia codziennego, stolarskiej, ceramicznej, plastycznej, komputerowej, wikliniarskiej, redakcyjnej, artystycznej i ogrodniczo-gospodarczej. Podczas wizyt w warsztacie dzieci mogą przyjrzeć się zajęciom prowadzonym dla osób niepełnosprawnych.