Likwidują bariery w komunikowaniu

Samorząd powiatu wsparł realizację programu „Wspomaganie umiejętności porozumiewania się – likwidacja barier w komunikowaniu się dzieci i młodzieży niepełnosprawnych lub zagrożonych niepełnosprawnością i ich rodziców z terenu powiatu kwidzyńskiego”. Jego realizatorem będzie Stowarzyszenie Rehabilitacyjne Centrum Rozwoju Porozumiewania. Projekt adresowany jest do dzieci w wieku od urodzenia do 18. roku życia, posiadających orzeczenie o niepełnosprawności, młodzieży do 25. roku życia, posiadających orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, dzieci zagrożonych niepełnosprawnością, które objęte są procesem terapii i rehabilitacji i posiadają skierowanie na rehabilitację leczniczą. Realizacja programu pozwala zaspokajać specjalne potrzeby dzieci niepełnosprawnych i ich rodzin. Według Stowarzyszenia Rehabilitacyjnego Centrum Rozwoju Porozumiewania program pozwala wspomagać złożony proces terapii, rehabilitacji i edukacji. Przyczynia się też do polepszenia jakości życia oraz do pogłębienia integracji ze środowiskiem lokalnym dzieci niepełnosprawnych i zagrożonych niepełnosprawnością.

– Niepełnosprawność jest problemem złożonym i niejednorodnym, stąd udział wszystkich beneficjentów w programie wymaga zindywidualizowanych działań. Wszystkie osoby zaangażowane w realizację projektu były realizatorami wielu działań na rzecz osób niepełnosprawnych oraz posiadają kierunkowe wykształcenie – podkreśla realizator programu.

Formy pomocy, które będą zapewnione podczas realizacji programu to między innymi: wypożyczanie pomocy wspierających prawidłowy rozwój (rehabilitacyjnych, niska technologia, wysoka technologia, specjalistyczne oprogramowanie), doradztwo oraz powielanie i wydawanie materiałów dotyczących: usadzania dziecka niepełnosprawnego (prawidłowej pozycji), doboru specjalistycznego sprzętu rehabilitacyjnego i pomocy terapeutycznych i edukacyjnych, ograniczania trudnych zachowań, w zakresie pracy z dzieckiem w środowisku domowym, opracowanie i przygotowanie materiałów i pomocy terapeutycznych, komunikacyjnych, rehabilitacyjnych, zawierających instruktaż do prowadzenia zajęć w środowisku domowym, dostosowanie i konfiguracja zakupionego przez beneficjenta sprzętu, w tym komputera ze specjalistycznym programowaniem oraz sprzętu opartego na wysokiej technologii oraz doradztwo w zakresie doboru placówki edukacyjnej, przygotowanie dziecka do podjęcia edukacji oraz nawiązywania współpracy z innymi instytucjami. Stowarzyszenie Rehabilitacyjne Centrum Rozwoju Porozumiewania od wielu lat niesie pomoc dzieciom i młodzieży niepełnosprawnej ze złożonymi trudnościami komunikacyjnymi oraz rozwija i popularyzuje metody komunikacji wspomagającej i alternatywnej nie tylko w powiecie kwidzyńskim, ale w Polsce. Organizacja realizuje swój program przez wiele różnorodnych działań, w tym organizowanie wielospecjalistycznych konsultacji, terapii dzieci z ciężkimi zaburzeniami komunikacji, szkoleń dla rodziców, wolontariuszy i specjalistów z całej Polski. Stowarzyszenie jest uznanym i cenionym w Polsce miejscem, w którym zgłaszają się po pomoc rodzice oraz nauczyciele pracujący z dziećmi niepełnosprawnymi.

(op)