O fundacji

Herb Kwidzyna

Fundacja „Misericordia” powstała w 1992 roku z inicjatywy pierwszego, wybranego w wolnych wyborach, samorządu miasta Kwidzyna. Od początku znana była z organizowania różnych akcji charytatywnych, których celem było wspieranie osób ubogich, chorych i niepełnosprawnych.

Osoby, które zaangażowały się w pracę w fundacji, to między innymi Kazimierz Gorlewicz, prezes organizacji, Mirosława Laszczka, Ryszard Mówiński, Witold Iwicki, Jan Łomnicki, Mieczysław Kulesz, Jerzy Filipczak i Jerzy Glaza.

Fundacja „Misericordia” nie prowadzi działalności gospodarczej. Od jej utworzenia zarówno Zarząd, jak i członkowie Rady Fundacji pracują społecznie i nie pobierają żadnego wynagrodzenia.

Fundacja „Misericordia” sprowadziła do Kwidzyna pierwsze elektryczne wózki elektryczne i przekazała je nieodpłatnie osobom niepełnosprawnym. Utworzyła także wypożyczalnię sprzętu rehabilitacyjnego, pierwszą tego typu placówkę na terenie byłych województw elbląskiego i gdańskiego. W wypożyczalni można nieodpłatnie wypożyczyć wózki inwalidzkie zwykłe i elektryczne, kule, balkoniki a także specjalne łóżka do opieki nad obłożnie chorymi. Wypożyczalnia działa do dzisiaj przy Centrum Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w Górkach.

W 2003 roku fundacja postanowiła przejąć Warsztat Terapii Zajęciowej i wzięła na siebie ciężar odrestaurowania dworku i przywrócenia mu dawnej świetności.

Członkowie Zarządu i Rady Fundacji „Misericordia” pełnią swoje funkcje społecznie.