WFOŚiGW w Gdańsku 2015

Zarząd Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku w drodze rozstrzygniętego konkursu na zadania z zakresu ochrony przyrody woj. pomorskiego (edycja na 2015 rok), zakwalifikował do dofinansowania ze środków funduszu w formie dotacji do kwoty 15 000 zł na zadanie „REWALORYZACJA ZABYTKOWEGO PARKU DWORSKIEGO” – nasadzenia drzew.

Koszt kwalifikowany zadania wyniósł 19 715 zł. Dofinansowanie ze środków WFOŚiGW w Gdańsku na realizację zadań bieżących zadania wyniosło 15 000 zł.

Umowa nr WFOŚ/D/625/143/2015

Logo Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku

Osiągnięty efekt rzeczowy i ekologiczny

Jednym ze sposobów ochrony przyrody jest rewitalizacja parków, możliwa dzięki dofinansowaniu między innymi ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku.

Zabiegi ochronne w zabytkowym parku, w zespole dworsko-parkowym, poprawiają stan zdrowotny drzewostanu parkowego oraz przywracają dawne założenia kompozycyjne poprzez cięcia pielęgnacyjne oraz usuwanie podszytu i samosiewów. Pozwalają zachować w dobrym stanie zdrowotnym wartościowe drzewa. Na terenie parku jest 20 drzew zasługujących na ochronę pomnikową. Utrzymywanie tych drzew w dobrym stanie pozwala nauczyć następne pokolenia odpowiedniego zachowania wobec otaczającej przyrody. Jest to upowszechnianie edukacji ekologicznej ze szczególnym uwzględnieniem poczucia odpowiedzialności za stan środowiska i szacunek dla wartości historycznych i kulturalnych.

Wykonanie w latach poprzednich melioracji wodnych i umocnienie naturalnych rowów (strumieni) pozwoliło przygotować teren parku na dalsze prace związane z nasadzeniami roślinności i zabiegami ochronnymi drzewostanu.

Poprzez wykonanie zadania „rewaloryzacja zabytkowego parku dworskiego” w miejscowości Górki, gmina Kwidzyn zostały dokonane nasadzenia drzew na miejsce wyciętych drzew obumarłych, wywrotów zgodnie z projektem i wymogami konserwatora zabytków. Park, szczególnie w najbliższym otoczeniu dworu, przygotowany jest na miejsce wypoczynku i rekreacji dla ogółu mieszkańców, w tym osób niepełnosprawnych, a w szczególności pobliskiego osiedla miasta Kwidzyna, zamieszkałego przez ponad 5000 ludzi, na którym brakuje tego typu obiektu.

W 2015 roku z dotacji udzielonej przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku i z Samorządu Powiatu Kwidzyńskiego, dokonano kolejnych prac związanych z nasadzeniami rodzimych drzew na terenie całego parku, zgodnych z projektem rewaloryzacji, zatwierdzonym przez Pomorskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Gdańsku wg poniższego zestawienia:

Lp. Roślina Opis JM Liczba
Drzewa liściaste
1 Tilia cordata Lipa drobnolistna 6-8 cm obw. szt. 21
2 Sorbus aucuparia Jarząb pospolity 8-10 cm, 3 m wys. szt. 3
3 Fagus sylvatica Buk pospolity Obw. 12-14 cm, wys. 4 m szt. 5
4 Acer pseudoplatanus Klon jawor Obw. 25-30 cm, wys. 4,5 m szt. 4
5 Carpinus betulus Grab pospolity Obw. 16-18 cm, 4 m wys. szt. 9
6 Betula pendula Brzoza brodawkowata Obw. 16-18 cm szt. 8
7 Fagus sylvatica „Atropunicea” Buk pospolity „Atropunicea” Obw. 16-18 cm, 4 m wys. szt. 1
Drzewa iglaste
8 Picea abies Świerk pospolity Wys. 2 m szt. 4
RAZEM 55

Całkowite odrestaurowanie parku poprawi jego walory rekreacyjno-wypoczynkowe, ale również będzie miało duży wpływ na poprawę stanu lokalnego środowiska naturalnego i na poprawę dotlenienia powietrza w naszym mieście. Utrzymywanie rewaloryzacji zabytkowego parku to również poprawa jakości krajobrazu poprzez utrzymywanie i budowę tzw. „zielonej tkanki”.

Park jest przygotowywany pod potrzeby osób niepełnosprawnych i otoczony stałą opieką funkcjonującego w dworku Warsztatu Terapii Zajęciowej wchodzącego w skład Centrum Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

PREZES
Fundacji „Misericordia”