„Sonik” dla dzieci z niepełnosprawnościami

Stowarzyszenie „Sonik” to nowa organizacja, która powstała w Kwidzynie. Tworzy ją grupa zaangażowanych rodziców dzieci z niepełnosprawnościami. Jak twierdzą pragną stworzyć przestrzeń do wymiany doświadczeń, wzajemnego wsparcia, zrozumienia, przyjaźni oraz organizacji różnorodnych form pomocy.

– Dzieci z niepełnosprawnościami, dzięki zaangażowaniu i współpracy rodziców, będą miały większe szanse na pełne uczestnictwo w życiu społecznym i rozwój swoich umiejętności – uważają założyciele nowej organizacji w Kwidzynie.

Celem stowarzyszenia jest wspieranie rodzin, które na co dzień mierzą się z wyzwaniami związanymi z opieką nad osobami z różnymi rodzajami niepełnosprawności.

– Wszyscy jesteśmy świadomi, że codzienność rodzin osób niepełnosprawnych nie jest „usłana różami”, co jednocześnie nie wyklucza codziennego szczęścia i uśmiechu – mówi Aneta Szymańska, wiceprezes Stowarzyszenia „Sonik”.

Główne cele stawiane przez założycieli „Sonika” to wsparcie emocjonalne i psychologiczne dla rodziców i opiekunów, organizacja warsztatów i szkoleń dotyczących opieki nad osobami z niepełnosprawnościami, promowanie integracji społecznej osób z niepełnosprawnościami poprzez organizację wydarzeń i spotkań, współpraca z lokalnymi instytucjami i organizacjami w celu poprawy jakości życia rodzin z dziećmi z niepełnosprawnościami, poszanowanie praw osób z niepełnosprawnościami oraz promowanie wartości przynależnych osobom z niepełnosprawnością intelektualną i godności każdej osoby z niepełnosprawnością. Stowarzyszenie „Sonik” planuje regularne spotkania, podczas których rodzice będą mogli dzielić się swoimi doświadczeniami i uzyskiwać wsparcie od specjalistów. W planach są również warsztaty z zakresu terapii zajęciowej. Ponadto „Sonik” zamierza organizować różnego rodzaju spotkania integracyjne, w tym pikniki rodzinne, wycieczki oraz spotkania świąteczne, które mają na celu budowanie społeczności i wzmacnianie więzi między rodzinami. Stowarzyszenie zamierza kłaść duży nacisk na promowanie tolerancji i zrozumienia dla osób z niepełnosprawnościami.

– Codzienny trud, z jakim mierzą się rodziny, wymaga ogromnej siły i determinacji. „Sonik” pragnie, aby każdy mieszkaniec Kwidzyna miał świadomość tych wyzwań i wspierał osoby z niepełnosprawnościami oraz ich bliskich w codziennym życiu – podkreślają założyciele organizacji.

(op)