Aleksandra Kozikowska ze swoimi kartkami walentynkowymi

Aleksandra Kozikowska z pierwszą nagrodą

Aleksandra Kozikowska z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Górkach zajęła pierwsze miejsce ex aequo z dwiema innymi osobami w konkursie na wykonanie kartki walentynkowej adresowanej do osób chorujących psychicznie. Konkurs odbył się w ramach akcji „Róża od Świętego Walentego”. Jej celem jest zwrócenie uwagi na sytuację osób chorujących psychicznie.

Inicjatorem akcji jest Stowarzyszenie Świętego Walentego, a obecnym kontynuatorem Pomorska Koalicja na Rzecz Zdrowia Psychicznego. Akcji patronuje Centrum Samopomocy w Gdyni wraz z partnerami oraz Stowarzyszenie Na Drodze Ekspresji-Sopockie Centrum Organizacji Pozarządowych i Wolontariatu. Podczas akcji kartki z życzeniami wraz z dołączoną różą, symbolem nadziei na zdrowienie, dostarczane są do osób przebywających w szpitalach psychiatrycznych, oddziałach dziennych oraz innych placówkach. Wprawdzie Aleksandra Kozikowska wzięła udział w ubiegłorocznej edycji konkursu, ale w związku z zaangażowaniem organizatora w pomoc Ukraińcom, którzy z powodu agresji rosyjskiej schronili się w województwie pomorskim, wyniki ubiegłorocznego i tegorocznego konkursu zostały ogłoszone obecnie. Na kartki przygotowane przez uczestników konkursu można było głosować na stronie fanpage Pomorskiej Koalicji Na Rzecz Zdrowia Psychicznego. Walentynkowe kartki z życzeniami przygotowali uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej w Górkach pod okiem Bożeny Jaworskiej, kierującej pracownią plastyczną w WTZ.

Według organizatorów konkursu, problemy i potrzeby osób z doświadczeniem kryzysu psychicznego nie budzą zainteresowania społeczeństwa i osoby te są postrzegane w sposób stereotypowy. Podczas akcji „Róża od Świętego Walentego” członkowie różnych organizacji partnerskich odwiedzają placówki zdrowia psychicznego i wręczają ich uczestnikom róże, będące symbolem pamięci, a także pozwalające wprowadzić chwile radości. Kartki wykonane w WTZ w Górkach także trafiły do osób chorych psychicznie, w tym nagrodzona kartka Aleksandry Kozikowskiej.

Aleksandra Kozikowska ze swoimi kartkami walentynkowymi