Zawodnicy podczas biegu

Bieg Osób Niepełnosprawnych

Niepełnosprawni zawodnicy wystartowali w Biegu Osób Niepełnosprawnych. Bieg odbył się w ramach Unijnego Ogólnopolskiego Biegu Ulicznego na stadionie miejskim w Kwidzynie. Jego organizatorem jest Kwidzyński Klub Lekkoatletyczny „Rodło”. Unijny Ogólnopolski Bieg Uliczny zorganizowany został po raz dziewiętnasty, natomiast Ogólnopolski Unijny Bieg Osób Niepełnosprawnych po raz siedemnasty. Podobnie jak w latach ubiegłych osoby niepełnosprawne wystartowały razem, jednak ze względu na wiek oraz różne poziomy niepełnosprawności medale zostały przyznane w kilku kategoriach, w tym także w kategorii wózków ręcznych. Trasa biegu dla niepełnosprawnych zawodników liczyła 500 metrów.

– To mój drugi udział w Ogólnopolskim Unijnym Biegu Osób Niepełnosprawnych. Pierwszy raz pobiegłem w 2019 roku. Od tamtego czasu udało mi się dość znacznie schudnąć i nabrać trochę formy, więc ukończenie biegu poszło mi łatwiej. Pogoda była bardzo dobra. Nie jestem atletą i raczej nigdy nie zajmę pierwszego miejsca w takim biegu, ale dla mnie liczy się tylko udział i dobra zabawa – twierdzi Przemysław Rutkowski, uczestnik biegu.

Zwycięzcy otrzymali medale i nagrody rzeczowe. Medale wręczali Jerzy Śnieg, przewodniczący rady powiatu kwidzyńskiego oraz Piotr Klecha, przewodniczący Pomorskiego Zrzeszenia Ludowych Zespołów Sportowych w Gdańsku. Oprócz tego wszyscy uczestnicy biegu otrzymali pamiątkowe medale. Pierwsze miejsce w biegu pań (po 18 roku życia) zajęła Joanna Kuźniewska z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Górkach (gmina Kwidzyn). Druga na podium była Sylwia Klonecka z Domu Pomocy Społecznej w Ryjewie. Na trzecim miejscu bieg ukończyła Malwina Dubik (WTZ Górki). Oliwia Wardak (OREW Okrągła Łąka) wygrała w kategorii pań do 18 roku życia. Wśród panów startujących w kategorii mężczyzn powyżej 18 roku życia zwyciężył Jarosław Olszewski (Specjalna Szkoła Przysposabiająca do Pracy w Kwidzynie), wyprzedzając Daniela Kuriatę (WTZ Kwidzyn). W kategorii mężczyzn do 18 roku życia najlepszy okazał się Patryk Hautel (SPDP Kwidzyn).

(op)