Logo DVB-T2

Dofinansowanie na zakup nowego telewizora lub dekodera

Nowy standard nadawania bezpłatnej telewizji naziemnej DVB-T2/HEVC został wprowadzony 25 kwietnia w województwie pomorskim. Oznacza to, że starsze odbiorniki nieobsługujące tego standardu nie będą mogły już odbierać kanałów telewizji naziemnej. Proces przejścia na nowy standard odbywa się stopniowo dla poszczególnych województw – rozpoczął się on 28 marca i zakończy się 27 czerwca. Aby ułatwić przejście na nowy standard nadawania telewizji naziemnej, rząd umożliwił uzyskanie dofinansowania na zakup urządzenia obsługującego standard DVB-T2/HEVC.

Kwota dofinansowania wynosi 100 zł w przypadku zakupu dekodera lub 250 zł w przypadku zakupu telewizora. Dofinansowanie mogą uzyskać osoby, które ze względu na swoją sytuację materialną nie mogą samodzielnie ponieść kosztów zakupu nowego urządzenia i może być ono przyznane tylko raz na jedno gospodarstwo domowe. Wniosek o dofinansowanie można złożyć przez internet na stronie gov.pl/dvbt2 lub w formie papierowej w placówce Poczty Polskiej – lista placówek, w których możliwe jest złożenie wniosku, jest dostępna na stronie gov.pl/dvbt2/lista-urzedow-pocztowych. Osoba ubiegająca się o dofinansowanie otrzyma specjalny kod, który może zrealizować w dowolnym sklepie internetowym lub stacjonarnym, który bierze udział w programie. Kod dostarczany jest w wiadomości e-mail lub w formie druku wykonanego przez pracownika Poczty Polskiej. Na stronie dvbt2.gov.pl można znaleźć wyszukiwarkę sklepów, w których można zrealizować otrzymany kod. Jeśli kupujący postanowi zwrócić zakupione urządzenie, sprzedawca zarejestruje zwrot w specjalnym systemie, a kod zostanie aktywowany ponownie i będzie można z niego skorzystać kolejny raz. Program dofinansowania na zakup telewizora lub dekodera obsługującego standard DVB-T2/HEVC będzie trwał do końca tego roku.

Przemysław Rutkowski