Strzykawka i fiolki ze szczepionką
Fot. Arek Socha, Pixabay.com

Dowóz na szczepienie

Osoby niepełnosprawne, które mają trudności w samodzielnym dotarciu do punktów szczepień przeciwko wirusowi SARS-CoV-2 mogą skorzystać z możliwości dojazdu. Transport przeznaczony jest dla osób posiadających aktualne orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym o kodzie R lub N (niezależnie od wieku). Dowiezienie może dotyczyć osób starszych, które nie mają własnego środka transportu i nie posiadają bezpośredniego połączenia komunikacji lokalnej z miejsca zamieszkania do punktu szczepień. Osoby, które z uwagi na wiek czy niepełnosprawność nie są w stanie dostać się do punktu szczepień, po uzyskaniu terminu szczepienia powinny skontaktować się z gminnym koordynatorem do spraw szczepień. Osoba taka składa wówczas oświadczenie o braku możliwości samodzielnego dotarcia do punktu szczepień lub o posiadaniu orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności (pacjent może zostać poproszony przez gminę o okazanie takiego orzeczenia). Poza tym osoba taka może wyrazić zgodę na przekazanie przez personel medyczny koordynatorowi gminnemu do spraw szczepień informacji o miejscu, dacie i godzinie szczepienia. Jeśli taka zgoda nie zostanie udzielona, to osoba, które nie może samodzielnie dotrzeć do punktu szczepienia musi samodzielnie zadzwonić do koordynatora gminnego w sprawie organizacji transportu do punktu szczepień. Dane osobowe przekazywane są dobrowolnie, ale ich niepodanie może skutkować odmową świadczenia.

(op)

Urząd Gminy Gardeja
Tel. 55 275 14 11 lub 535 351 445
od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-14:30

Na stronie internetowej: www.gdansk.uw.gov.pl na bieżąco publikowane są aktualne informacje dotyczące Narodowego Programu Szczepień.