Grafika informacyjna z napisem „Sprawdzone informacje o szczepieniach przeciwko COVID-19:” z adresem strony gov.pl/szczepimysie i numerem infolinii 989 poniżej

Fundusz Kompensacyjny Szczepień Ochronnych

Weszła w życie ustawa o Funduszu Kompensacyjnym Szczepień Ochronnych. Celem funduszu, który zaczął funkcjonować od 27 stycznia, jest możliwość uzyskania odszkodowania w przypadku wystąpienia niepożądanych odczynów poszczepiennych po otrzymaniu szczepionki przeciw COVID-19. Od przyszłego roku Funduszem Kompensacyjnym będą objęte również wszystkie szczepienia obowiązkowe.

Wnioski o przyznanie świadczenia kompensacyjnego będzie można składać od 12 lutego. Świadczenia będą wypłacane w dwóch przypadkach – w przypadku wystąpienia działań niepożądanych wymienionych w Charakterystyce Produktu Leczniczego otrzymanej szczepionki, które wymagają hospitalizacji przez co najmniej 14 dni lub wstrząsu anafilaktycznego wymagającego obserwacji w szpitalnym oddziale ratunkowym, lub izbie przyjęć bez względu na czas jej trwania. Osoby, u których wystąpi wstrząs anafilaktyczny mogą liczyć na świadczenie w wysokości 3000 zł jeśli zostaną skierowane na obserwację lub 10 000 zł jeśli będzie wymagana hospitalizacja trwająca do 14 dni. W przypadku pozostałych działań niepożądanych kwota świadczenia jest zależna od czasu trwania hospitalizacji i wynosi od 10 000 zł za hospitalizację trwającą 14 dni do 100 000 zł za hospitalizację trwającą powyżej 120 dni. Świadczenie kompensacyjne może również zostać podwyższone w następujących przypadkach:

• zabieg operacyjny w znieczuleniu ogólnym – o 15 000 zł,
  • inny zabieg operacyjny albo metoda leczenia lub diagnostyki stwarzająca podwyższone ryzyko – o 5000 zł,
  • hospitalizacja na oddziale intensywnej terapii lub intensywnej opieki medycznej trwająca co najmniej 7 dni – o 10 000 zł,
  • hospitalizacja na oddziale intensywnej terapii lub intensywnej opieki medycznej trwająca dłużej niż 30 dni – o 20 000 zł.

Oprócz tego świadczenie może obejmować zwrot kosztów dalszego leczenia lub rehabilitacji po zakończeniu obserwacji, lub pobytu w szpitalu do wysokości 10 000 zł. Maksymalna łączna kwota świadczenia kompensacyjnego wynosi 100 000 zł. Wzór wniosku o przyznanie świadczenia kompensacyjnego będzie dostępny na stronie internetowej Rzecznika Praw Pacjenta. Złożenie wniosku wymaga wniesienia opłaty w wysokości 200 zł, która zostanie zwrócona w przypadku przyznania świadczenia. Rzecznik Praw Pacjenta ma 60 dni na rozpatrzenie wniosku. Jeśli leczenie lub obserwacja spowodowana niepożądanym zdarzeniem poszczepiennym miała miejsce przed 27 stycznia, wniosek o świadczenie kompensacyjne będzie można złożyć do końca tego roku. W przypadku zdarzeń, do których doszło po 27 stycznia wniosek, będzie można złożyć przed upływem roku od ostatniego dniu obserwacji lub hospitalizacji, ale nie później niż 5 lat od dnia przeprowadzenia szczepienia.

Przemysław Rutkowski