Uczestnik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie w pracowni wikliniarskiej

Kiedy wznowią działalność?

Działalność placówek dziennego pobytu osób niepełnosprawnych, w tym warsztatów terapii zajęciowej nadal pozostaje zawieszona. 13 marca ubiegłego roku z powodu pandemii wojewoda pomorski zawiesił działalność placówek. Zajęcia wznowiono 28 maja. Z powodu trzeciej fali pandemii obecna przerwa trwa od 2 listopada ubiegłego roku. Powrót do normalnego funkcjonowania zależeć będzie od poziomu wyszczepialności niepełnosprawnych uczestników zajęć oraz pracowników.

– Wystąpiliśmy do sanepidu w sprawie otwarcia warsztatów terapii zajęciowej oraz Powiatowego Środowiskowego Domu Samopomocy w Kwidzynie. Sanepid uzależnia jednak odwieszenie działalności od poziomu wyszczepialności. Obecnie zarówno w powiatowym środowiskowym domu samopomocy oraz warsztatach terapii zajęciowej poziom ten był bardzo niski. Powodem wiek uczestników. Przykładowo w kwidzyńskim Warsztacie Terapii Zajęciowej 30 niepełnosprawnych uczestników to osoby młode, których nie obejmował program szczepień. Dopiero 10 maja rząd wprowadził zmiany, na mocy których pracownicy, opiekunowie i uczestnicy warsztatów terapii zajęciowych mogą się szczepić. Szczepienia obejmują także pracowników i uczestników środowiskowych domów samopomocy. 18 maja grupy osób niepełnosprawnych, a także opiekunowie i pracownicy mogli zaszczepić się w punkcie szczepień w Kwidzynie. Po zaszczepieniu większej grupy osób wystąpimy ponownie z pismem do Sanepidu. Zgoda uzależniona będzie od poziomu zaszczepienia pracowników i uczestników. To musi być wysoki procent wyszczepialności, aby rekomendacja sanepidu była pozytywna – podkreśla Renata Majda.

Dodaje, że wszystkie placówki muszą mieć także przygotowane procedury, które pozwolą zachować obowiązujący reżim sanitarny.

– Oczywiście może zdarzyć się tak, że to wojewoda zdecyduje o odwieszeniu działalności warsztatów czy środowiskowych domów samopomocy. Uważam, że maj będzie decydujący, jeśli chodzi o wzrost liczby osób zaszczepionych. Być może w drugiej połowie czerwca uda się wznowić działalność, ale oczywiście wszystkie będzie zależało od poziomu wyszczepialności pracowników i uczestników, a także od sytuacji epidemicznej – uważa Renata Majda, kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie.

Obecnie tam gdzie to tylko możliwe placówki prowadzą zajęcia z osobami niepełnosprawnymi w trybie zdalnym. Kierujący placówkami podkreślają jednak, że izolacja sprawia, że osiągnięte wcześniej efekty dotyczące między innymi rehabilitacji społecznej, a także medycznej zostaną w części utracone.