Siedziba Warsztatu Terapii Zajęciowej w Górkach

Konferencja z okazji 30 lat działalności Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie

28 września (czwartek) o godz. 10:00 w zabytkowym dworku w Górkach odbędzie się konferencja „30 lat działalności WTZ w Kwidzynie – kierunki rozwoju i nowe wyzwania”. Swój udział w wydarzeniu, które będzie podsumowaniem dotychczasowej działalności Warsztatu Terapii Zajęciowej, zapowiedział Dariusz Majorek, dyrektor Pomorskiego Oddziału Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, który między innymi omówi rolę WTZ w polskim systemie edukacji. Działalność Warsztatu Terapii Zajęciowej rozpoczęła się 1 października 1993 roku przy Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie. Od pierwszego stycznia 2004 roku prowadzi go Fundacja „Misericordia” w zabytkowym dworku w Górkach. Zajęcia prowadzone w warsztacie mają w przyszłości ułatwić niepełnosprawnym mieszkańcom powiatu znalezienie zatrudnienia lub nauczyć samodzielności osoby niepełnosprawne intelektualnie. Rehabilitacją społeczną i zawodową objętych jest w warsztacie 47 osób z całego powiatu kwidzyńskiego.

Program konferencji

• 10:00 – Rozpoczęcie konferencji i przywitanie zaproszonych gości – Kazimierz Gorlewicz, prezes Fundacji „Misericordia” i Bogdan Muchowski, kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Górkach
  • 10:10 – Prezentacja teledysku przygotowanego przez pracownię artystyczną WTZ nawiązującego do historii dworku
  • 10:20 – 12:00 – wystąpienia:
    • „Pierwsze kroki w tworzeniu WTZ, budowa Centrum Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych” – Kazimierz Gorlewicz, prezes Fundacji „Misericordia” w Górkach,
    • „30 lat działalności Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie” – Bogdan Muchowski, kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Górkach,
    • „Jak nie my to kto… Samodzielność i aktywność osób z niepełnosprawnościami w perspektywie 30 lat działalności WTZ” – psycholog Wanda Masalska-Szymanek,
    • „Funkcjonowanie warsztatów terapii zajęciowej w powiecie kwidzyńskim” – Renata Majda, kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie,
    • „Rola WTZ w polskim systemie rehabilitacji” – Dariusz Majorek, dyrektor Pomorskiego Oddziału Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
  • 12:00 – Głos dla zaproszonych gości
  • 12:10 – Wręczenie okolicznościowych upominków z okazji 30-lecia WTZ w Kwidzynie
  • 12:20 – Zwiedzanie siedziby, oglądanie ekspozycji prac uczestników i wystawy fotograficznej z okazji 30-lecia WTZ