Jadłodzielnia

Kwidzyńska jadłodzielnia

Każdy, kto zastanawia się co zrobić z nadmiarem żywności, może już dzisiaj zdecydować o umieszczeniu produktów w Kwidzyńskiej Jadłodzielni, znajdującej się przy budynku Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej przy ul. Grudziądzkiej. To projekt mieszkańców miasta zrealizowany w ramach Kwidzyńskiego Budżetu Obywatelskiego.

W jadłodzielni, która jest dużą lodówką można zostawić nadmiar jedzenia, a osoby potrzebujące mogą z półek zabrać to co im jest potrzebne. Inicjatorem tworzenia jadłodzielni w Polsce jest społeczność foodsharing w Polsce. Producenci, dystrybutorzy oraz osoby indywidualne, zamiast wyrzucać nadmiar jedzenia mogą się nim podzielić z innymi. W ten sposób ograniczane jest marnowanie żywności. Ważne, aby w jadłodzielni zostawiać tylko takie produkty, które sami byśmy chcieli zjeść i przede wszystkim takie, których termin spożycia nie minął, a nadają się do przechowania w jadłodzielni.

(op)

Jadłodzielnia