Ilustracja wirusa SARS-CoV-2

Lek na COVID-19

Polska zakontraktowała lek o nazwie Molnupiravir chroniący przed ciężkim przebiegiem COVID-19. Nowy lek prawdopodobnie będzie dostępny w Polsce od połowy grudnia.

– Chcielibyśmy, żeby to był początek grudnia, ale raczej pewnie mówimy o połowie grudnia. Pierwsze deklaracje producenta mówiły o styczniu. Jesteśmy jednym z pierwszych państw, które lek zakontraktowało – powiedział Wojciech Andrusiewicz, rzecznik prasowy Ministerstwa Zdrowia, podczas rozmowy z reporterem radia RMF FM.

Molnupiravir powstał dzięki współpracy firm Merck oraz Ridgeback Biotherapeutics. Jest to pierwszy zatwierdzony lek przeciw COVID-19 podawany doustnie. Jego działanie polega na zakłócaniu procesu replikacji RNA wirusa SARS-CoV-2. Lek jest przeznaczony dla osób z łagodnym lub umiarkowanym przebiegiem COVID-19. Według III fazy badań klinicznych Molnupiravir zmniejsza ryzyko hospitalizacji lub zgonu o około 50%. Specjaliści zalecają rozpoczęcie podawania leku od razu po uzyskaniu pozytywnego wyniku testu na COVID-19 lub do pięciu dni od pojawienia się pierwszych objawów choroby. Na początku listopada lek został zatwierdzony przez Brytyjską Agencję Regulacji Leków i Produktów Opieki Zdrowotnej. Europejska Agencja Leków wydała rekomendacje dotyczące stosowania Molnupiraviru, ale lek nie został jeszcze dopuszczony do obrotu na terenie Unii Europejskiej. Aktualnie trwa jego przegląd etapowy.

Przemysław Rutkowski