Dziewczynka korzysta z oprogramowania do komunikacji AAC

Likwidowali bariery komunikacyjne

Ponad trzysta dzieci i młodzieży, a także ich rodzice i opiekunowie skorzystało w ubiegłym roku z pomocy Stowarzyszenia Rehabilitacyjnego Centrum Rozwoju Porozumienia w Kwidzynie. Stowarzyszenie realizowało program „Wspomaganie umiejętności porozumiewania się – likwidacja barier w komunikowaniu się dzieci i młodzieży niepełnosprawnych lub zagrożonych niepełnosprawnością i ich rodziców z terenu powiatu kwidzyńskiego”. Specjalną opieką objęto 27 dzieci z ciężkimi zaburzeniami w porozumiewaniu się. To kontynuacja działań rozpoczętych w 2012 roku.

– Rekrutacja do projektu prowadzona była dwutorowo wśród dzieci i młodzieży niepełnosprawnych i zagrożonych niepełnosprawnością, objętych opieką Samodzielnego Publicznego Ośrodka Terapii i Rehabilitacji dla Dzieci w Kwidzynie, Niepublicznej Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej oraz instytucji działających na rzecz osób niepełnosprawnych, takich jak przedszkola, szkoły specjalne czy koła rodziców. Do pierwszego zadania wybrano 27 dzieci z ciężkimi zaburzeniami w porozumiewaniu się z całego powiatu kwidzyńskiego, natomiast do zadania drugiego rekrutacja była prowadzona przez cały okres realizacji projektu – mówi Emilia Donajska, prezes Stowarzyszenia Rehabilitacyjnego Centrum Rozwoju Porozumienia w Kwidzynie.

Dodaje, że realizacja projektu pozwoliła na wykonanie szczegółowej diagnozy rozwojowej dzieci oraz umożliwiła wprowadzenie do indywidualnych programów terapii wiele dodatkowych elementów. Ogółem wparciem objęto 310 dzieci ze wszystkich gmin powiatu.

– Poprzez realizację projektu udało się nam odpowiedzieć na pytanie: w jaki sposób najlepiej pomóc osobom, które zmagają się z problemem niepełnosprawności i sprawić, by każdy mógł rozwijać swój indywidualny potencjał. Dla osób niepełnosprawnych brakuje zarówno oferty terapeutycznej, rehabilitacyjnej, jak i edukacyjnej, opartej o wspomagające sposoby porozumiewania się. Ważne, że zdołaliśmy uzupełnić działania, które nie są objęte standardem resortu zdrowia. Niepełnosprawność nie jest wyłącznie zjawiskiem medycznym czy medyczno-opiekuńczym, lecz obejmuje wszystkie sfery rozwoju i funkcjonowania człowieka, angażując też najbliższą rodzinę, a porozumiewanie jest najważniejszym elementem naszego życia – uważa Emilia Donajska.

Dodaje, że opracowane programy terapeutyczno-rehabilitacyjne dostosowane zostały do indywidualnych potrzeb dzieci i młodzieży.

– Zawierają one wiele instruktaży, wskazówek i materiałów, które pozwalają rodzicom na samodzielne ćwiczenia z dzieckiem w domu. Poza tym rodzice mają możliwość korzystania z wypożyczalni sprzętu oraz pomocy terapeutycznych i rehabilitacyjnych, aby w warunkach domowych utrwalać z dzieckiem zdobyte umiejętności. W ramach projektu dokonaliśmy też zakupów, które wzbogaciły naszą bazę dydaktyczną. Korzysta z niej wiele osób niepełnosprawnych oraz zagrożonych niepełnosprawnością. Uważam, że możemy się dzisiaj szczycić rozwiązaniami, których oczekują rodzice dzieci niepełnosprawnych. To wszystko dzięki wsparciu władz powiatu, miasta Kwidzyna oraz gmin powiatu – podkreśla Emilia Donajska.

Wszyscy uczestnicy projektu opowiedzieli się za jego kontynuacją. Rehabilitacyjne Centrum Rozwoju Porozumienia przygotowuje już kolejne tego typu działania. Na realizację zakończonego już projektu, samorząd powiatu przyznał dotację w wysokości 165 tys. zł.