Turniej badmintona

Olimpiady Specjalne na Pomorzu

Bogaty w zawody oraz imprezy będzie bieżący rok dla pomorskiego oddziału Olimpiad Specjalnych. Turnieje tenisa stołowego i ziemnego, hokeja halowego, koszykówki oraz mityngi lekkoatletyczne, pływackie i jazdy konnej, to niektóre z tegorocznych zawodów, w których wystartują sportowcy z niepełnosprawnością intelektualną.

Turniej badmintona

Zawodników z Pomorza, w tym także z powiatu kwidzyńskiego, czekają także wyjazdy na Ogólnopolskie Letnie Igrzyska Olimpiad Specjalnych, które odbędą się w sierpniu w Bydgoszczy. Agnieszka Karpińska, niepełnosprawna zawodniczka z Kwidzyna, weźmie udział w Europejskich Letnich Igrzyskach Olimpiad Specjalnych, które odbędą się w Antwerpii, w Belgii.

– Planujemy między innymi organizację w sierpniu Biegu z Pochodnią, przed Ogólnopolskimi Igrzyskami Olimpiad Specjalnych. Zamierzamy być prekursorami nowej dyscypliny Olimpiad Specjalnych. Będzie to piłka ręczna. Zajęcia prowadzone będą w programie zunifikowanym: w drużynie przybliżona liczba zawodników Olimpiad Specjalnych oraz osób w pełni sprawnych, które będą partnerami podczas treningów i zawodów. Poza tym będzie także drużyna złożona tylko z zawodników niepełnosprawnych. Chcemy także, aby nasi piłkarze ręczni mogli oglądać zawodowców, dlatego współpracujemy z MMTS Kwidzyn. Nasi zawodnicy otrzymają karnety na mecze kwidzyńskiej drużyny – zapowiada Ewa Detko-Traczyk, dyrektor regionalny Olimpiad Specjalnych w województwie pomorskim.

Dodaje, że oddział pomorski, jako jeden z ośmiu w kraju, weźmie udział w programie FIFA pod nazwą „Zunifikowana Piłka Nożna – to kocham!”. Program Olimpiad Specjalnych Polska, jako jeden z czterech krajów na świecie, otrzymał od FIFA grant na rozwój zunifikowanej piłki nożnej. Ewa Detko-Traczyk zapowiada współpracę z Grzegorzem Obiałą, trenerem Rodła Kwidzyn. Przewidziane są spotkania z piłkarzami kwidzyńskiej drużyny, a także zawody z udziałem piłkarskich gwiazd. Pomorski oddział Olimpiad Specjalnych nie rezygnuje z realizacji programów „Młodzi Sportowcy” i „Program rodzinny”.

– Zamierzamy tworzyć nowe kluby oraz nadal rozwijać współpracę z rodzicami. Planujemy w ramach tych programów pomagać przede wszystkim młodym rodzicom. Przygotowujemy odpowiednie szkolenia oraz spotkania integracyjne. Przypomnę tylko, że program „Młodzi Sportowcy” wprowadza dzieci z niepełnosprawnością intelektualną, w wieku od 2 do 7 lat, oraz ich rodziny w świat Olimpiad Specjalnych. Młodsze dzieci biorą udział w grach i zabawach sportowych, które można organizować w domu czy przedszkolu. Adresatem „Programu rodzinnego” są natomiast rodziny sportowców, którzy biorą udział w zawodach organizowanych w ramach Olimpiad Specjalnych – wyjaśnia Ewa Detko-Traczyk.

Jeździec na koniu

Sportowcy z Pomorza wezmą udział w kilku najważniejszych, ogólnopolskich imprezach sportowych, m.in. w Ogólnopolskich Igrzyskach Olimpiad Specjalnych, które odbędą się w dniach 22-26 sierpnia w Bydgoszczy. Weźmie w nich udział ok. 1000 niepełnosprawnych zawodników i ok. 340 trenerów. Zawodnicy, którzy pojadą do Bydgoszczy, będą kwalifikowani, w różnych dyscyplinach, do reprezentacji Polski na XIV Światowe Letnie Igrzyska Olimpiad Specjalnych w Los Angeles, w 2015 roku. Nie zabraknie sportowców z Pomorza i powiatu kwidzyńskiego w Europejskich Letnich Igrzyskach Olimpiad Specjalnych w Antwerpii. W igrzyskach, które odbędą się we wrześniu, weźmie udział ok. 2 tys. niepełnosprawnych sportowców z całej Europy.

– Do udziału w igrzyskach zakwalifikowała się Agnieszka Karpińska, która trenuje w sekcji Olimpiad Specjalnych przy Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie. W igrzyskach wystartuje w konkurencjach lekkoatletycznych – twierdzi Ewa Detko-Traczyk.

Lekkoatletyka nie jest jedyną dyscypliną, w której Agnieszka odnosi sukcesy. Podczas Ogólnopolskiego Mityngu Jazdy Konnej Olimpiad Specjalnych, który odbył się w ubiegłym roku w Kwidzynie, zdobyła trzy brązowe medale. Ceremonia otwarcia, w której weźmie udział Agnieszka Karpińska, odbędzie się 13 września w Koning Boudewijn Stadion w Brukseli. W skład reprezentacji Polski wejdzie 63 zawodników, w tym zawodnicy z pomorskiego oddziału Olimpiad Specjalnych.

Sporo będzie działo się także w halach, pływalniach i na stadionach Pomorza. Zaplanowano wiele zawodów w różnych dyscyplinach, w lutym m.in. mityng gimnastyczny i turniej tenisa stołowego w Kwidzynie oraz turniej tenisa ziemnego w Tczewie.