Logo Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych

PFRON podzielił pieniądze

Ponad 3,1 mln zł trafi do powiatu kwidzyńskiego na rehabilitację zawodową i społeczną osób niepełnosprawnych. Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych podzielił już pieniądze, które trafiają do poszczególnych samorządów na podstawie tzw. algorytmu. Do powiatu trafi ponad 400 tys. zł więcej niż w ubiegłym roku.

Jak co roku samorząd powiatu będzie decydował o podziale pieniędzy na poszczególne zadania dotyczące rehabilitacji społecznej i zawodowej. Przez cały rok można jednak zabiegać o dofinansowania do turnusów rehabilitacyjnych.

– Wnioski można składać przez cały rok za pośrednictwem Systemu Obsługi Wsparcia Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych – informuje Renata Majda, kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie.

W ubiegłym roku z powodu pandemii i zamknięcia ośrodków rehabilitacyjnych część osób zrezygnowała z udziału w turnusach rehabilitacyjnych i pieniądze na to zadanie nie zostały wykorzystane. Mniej środków zostało wykorzystanych także na sport, kulturę, rekreację i turystykę osób niepełnosprawnych. Samorząd powiatu pod koniec ubiegłego roku zdecydował o zwiększeniu pieniędzy na dofinansowanie zakupu sprzętu rehabilitacyjnego, przedmiotów ortopedycznych i środków pomocniczych. Nie wiadomo jaka będzie sytuacja związana z pandemią w tym roku i czy osoby niepełnosprawne będą mogły w pełni skorzystać z różnych form rehabilitacji w powiecie kwidzyńskim, w tym prowadzonej w warsztatach terapii zajęciowej w Ryjewie i Kwidzynie. W ubiegłym roku na funkcjonowanie warsztatów PFRON przeznaczył ponad 1,8 mln zł. W tym będzie to ponad 1,9 mln zł.