Mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej podczas gry w warcaby

Planują turnieje i przygotowują się do Świąt

Organizacja pierwszych turniejów, w tym warcabowego planowana jest w Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie. Rozpoczęto także przygotowania do zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Mieszkańcy nadal muszą zmagać się z wieloma ograniczeniami związanymi z pandemią.

– Wraz z mieszkańcami planujemy wydarzenia na najbliższe tygodnie Ponieważ nasi mieszkańcy bardzo lubią rywalizację w planach mamy przeprowadzenie wewnętrznych turniejów gry w warcaby i gry w tysiąca. Planujemy także urozmaicanie czasu wolnego na świeżym powietrzu. Wiadomo też, że nic tak nie uspokaja jak obcowanie z naturą, dlatego też planowane jest zagospodarowanie tarasów i oddanie w ręce mieszkańców roślin, którymi na pewno troskliwie się zaopiekują. Cieszę się, że po wielu trudnych miesiącach w Naszym Domu zaczęła panować coraz weselsza atmosfera. Pogoda sprzyja pierwszym spacerom na świeżym powietrzu. Wprawdzie są to jeszcze krótkie wyjścia, ale dają one mieszkańcom bardzo dużo radości. Obserwowanie jak przyroda budzi się do życia, ogrzewanie się w pierwszych promieniach słońca oraz wesołe rozmowy ze współmieszkańcami sprawiają wszystkim dużą radość. Niektórzy mieszkańcy decydują się również na rehabilitację na świeżym powietrzu, co niewątpliwie sprzyja poprawie nie tylko kondycji fizycznej, ale i nastroju – twierdzi Karolina Dunaj, terapeuta zajęciowy w Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie.

Dodaje, że w domu ruszyły wiosenne porządki. Przeprowadzane są także wymiana i naprawy wszystkich sprzętów, które tego wymagają.

– Powoli też przygotowujemy się do Świąt Wielkanocnych. Mieszkańcy chętnie rozmawiają o tym jak udekorować nasz dom. Wspominają, jakie dekoracje tworzyło się w czasach ich dzieciństwa i dorosłego życia. Dużo rozmawiamy o ludowych zwyczajach wielkanocnych i o tym jak zmieniały się one na przestrzeni lat – twierdzi Karolina Dunaj.

(op)

Mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej podczas gry w warcaby