Uczestnicy programu z dyplomami

Pierwsze kroki w dorosłość

Egzaminem zakończyły się warsztaty dotyczące rehabilitacji zawodowej i społecznej dla niepełnosprawnych mieszkańców powiatu organizowane w ramach programu „Krok w dorosłość”.

To jednak nie koniec, gdyż jego realizacja potrwa do końca grudnia bieżącego roku. Program realizowany jest przez Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie. To już jego trzecia edycja. Na realizację projektu PCPR pozyskało pieniądze z Europejskiego Funduszu Społecznego w kwocie ponad 480 tys. zł.

Rozdanie dyplomów

– Wsparciem, w ramach projektu, objęliśmy w ubiegłym roku 53 osoby z powiatu kwidzyńskiego, w tym 8 osób niepełnosprawnych w stopniu znacznym i umiarkowanym, 15 osób w wieku 15-25 lat, będących wychowankami rodzin zastępczych i placówek opiekuńczo-wychowawczych oraz 30 osób objętych indywidualnymi planami działania, realizowanymi w ramach Programu Aktywności Lokalnej. Działania obejmujące osoby niepełnosprawne mają na celu aktywizację zawodową i integrację społeczną, co wpłynie na podniesienie ich kompetencji życiowych i umiejętności zawodowych, tym samym ułatwi zaistnienie na rynku pracy. W przypadku grupy wychowanków rodzin zastępczych bądź placówek opiekuńczo-wychowawczych chodzi przede wszystkim o zmianę postawy życiowej młodzieży, ochronę przed marginalizacją i niedostosowaniem społecznym, a także rozpoznanie umiejętności i predyspozycji zawodowych oraz nabycie kluczowych kompetencji zawodowych, które będą przydatne w pracy i rozwoju osobistym. Realizacja projektu ma także na celu udzielenie pomocy rodzinom zastępczym i prowadzącym rodzinne domy dziecka. Zakończyliśmy warsztaty dla pierwszej grupy osób niepełnosprawnych. Obecnie trwa nabór uczestników. Planujemy objąć działaniami programu dziesięć osób. Oczywiście kontynuujemy działania adresowane dla pozostałych grup, rozpoczęte w ubiegłym roku – wyjaśnia Lidia Wiśniewska, koordynator projektu z Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie.

Uczestnicy programu z dyplomami

Niepełnosprawni uczestniczą nie tylko w warsztatach dotyczących rehabilitacji zawodowej i społecznej, ale także różnego rodzaju kursach, w tym robienia biżuterii i decoupage. W ramach prowadzonych zajęć odbywają się także spotkania z psychologiem i doradcą zawodowym. Wychowankowie rodzin zastępczych i placówek opiekuńczo-wychowawczych uczestniczą natomiast w kursach zawodowych, dostosowanych i realizowanych na podstawie indywidualnej ścieżki rozwoju zawodowego. To między innymi kursy spawacza, kosmetyczki z elementami wizażu, sprzedawcy z obsługą kasy fiskalnej, operatora koparko-ładowarki, kierowcy wózków jezdniowych z napędem silnikowym oraz obsługą wymiany butli gazowej na wózku, kurs pracownika administracyjno-biurowego, opiekuna osób starszych, chorych i niepełnosprawnych, a także kurs prawa jazdy kat. B. Program „Krok w dorosłość” to także pomoc rodzinom zastępczym. Dwóch koordynatorów pieczy zastępczej pomaga rodzinom zastępczym i prowadzącym rodzinne domy dziecka.