Uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie szlifują stół w pracowni edukacyjno-stolarskiej

Podzielono pieniądze z PFRON

Ponad 2,7 mln zł trafiło do powiatu z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. To o ok. 300 tys. zł więcej na rehabilitację społeczną i zawodową niż w ubiegłym roku. Samorząd powiatu podzielił już pieniądze na poszczególne zadania podczas nietypowej sesji, która odbyła się korespondencyjnie.

Na dofinansowanie kosztów działania dwóch warsztatów terapii zajęciowej przeznaczono ponad 1,8 mln zł. Zgodnie z wnioskiem dyrektora Powiatowego Urzędu Pracy w Kwidzynie na realizację zadań z zakresu rehabilitacji zawodowej przeznaczono 200 tys. zł, tj. na pozostałe zadania powiatu z zakresu rehabilitacji społecznej przeznaczono ponad 666 tys. zł. Biorąc pod uwagę wysokość środków oraz skalę potrzeb obniżono dofinansowanie do sprzętu rehabilitacyjnego o 20 proc. oraz zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze o 40% kwoty udziału własnego osoby niepełnosprawnej na zakup danego przedmiotu lub środka z wyłączeniem aparatów słuchowych dla osób dorosłych. W przypadku dofinansowania dla osób dorosłych przy zakupie jednego aparatu słuchowego ustala się kwotę dofinansowania w wysokości 1 tys. zł. Podkreślono, że przyjęcie obniżenia dofinansowania do zadań w ramach rehabilitacji społecznej pozwoli na objęcie tą formą pomocy większej liczby osób niepełnosprawnych. Na realizację tych zadań przeznaczono, z uwzględnieniem wykorzystania środków finansowych w roku ubiegłym, ponad 290 tys. zł.

– Jednym z zadań jest dofinansowanie do turnusów rehabilitacyjnych. To forma rehabilitacji, o którą najczęściej pytają mieszkańcy i mieliśmy już pytania dotyczące możliwości składania wniosków. Zwyczajowo były one składane do 31 marca, ale będziemy je przyjmowali przez cały rok. Obecnie jednak ta forma rehabilitacji nie może być realizowana. Prawdopodobnie ośrodki, które prowadzą turnusy będą zamknięte do czerwca, ale nie wiadomo jednak czy w ogóle to zadanie będzie realizowane w tym roku, ale pieniądze na dofinansowanie turnusów rehabilitacyjnych zostały zaplanowane – twierdzi Renata Majda, kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie.

Pierwszeństwo w uzyskaniu dofinansowania mają dzieci i młodzież w wieku od 16 do 24 lat ucząca się i niepracująca, bez względu na stopień niepełnosprawności. W dalszej kolejności będą rozpatrywane wnioski dorosłych osób niepełnosprawnych, które w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku nie korzystały z dofinansowania do uczestnictwa w turnusie rehabilitacyjnym. Na realizację tego zadania przeznaczono 200 tys. zł. Zaplanowano też pieniądze na dofinansowanie działań związanych ze sportem, kulturą, rekreacją i turystyką osób niepełnosprawnych w kwocie 50 tys. zł. Zadania te realizują głównie organizacje pozarządowe. Nie wiadomo jednak, czy w związku z zagrożeniem koronawirusem uda się je zorganizować. Samorząd powiatu zaplanował także wydatki na likwidację barier architektonicznych, technicznych i w komunikowaniu się. To kwota 120 tys. zł.