Młotek sędziowski
Fot. Arek Socha, Pixabay.com

Pomoc prawna tylko zdalnie

Stowarzyszenie OVUM z Gdyni kontynuuje w tym roku świadczenie bezpłatnej pomocy prawnej w powiecie kwidzyńskim. Ze względu na konieczność zapobiegania rozprzestrzenianiu się koronawirusa SARS-CoV-2 do odwołania zawieszona jest stacjonarna działalność punktów nieodpłatnej pomocy prawnej i poradnictwa obywatelskiego.

Osoby zainteresowane pomocą mogą kontaktować się telefonicznie: 58 350 15 15, od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00-20:00 lub za pomocą poczty elektronicznej: biuro@ovum.org.pl w celu ustalenia terminu udzielenia porady. Można także skorzystać z gotowego wniosku o udzielenie nieodpłatnej pomocy prawnej lub nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego za pośrednictwem środków porozumiewania się na odległość. Z nieodpłatnej pomocy może skorzystać każda osoba, która złoży oświadczenie, że nie jest w stanie ponieść kosztów pomocy odpłatnej. Osoba taka do oświadczenia nie musi dołączać żadnych zaświadczeń urzędowych, ani innych dokumentów. Nieodpłatna pomoc prawna polega między innymi na poinformowaniu osoby fizycznej o obowiązującym stanie prawnym oraz przysługujących jej uprawnieniach lub spoczywających na niej obowiązkach związanych np. z toczącym się postępowaniem przygotowawczym, administracyjnym, sądowym lub sądowo-administracyjnym. Pomoc może polegać między innymi na opracowaniu planu wyjścia z zadłużenia kredytowego. Mieszkaniec powiatu może liczyć na wskazanie sposobu rozwiązania powstałego problemu prawnego lub na sporządzenie projektu pisma, z wyłączeniem pism procesowych w toczącym się postępowaniu przygotowawczym lub sądowym i pism w toczącym się postępowaniu sądowo-administracyjnym. W tego typu przypadkach prawnik udzielający nieodpłatnej pomocy prawnej może sporządzić projekt pisma o zwolnienie od kosztów sądowych lub ustanowienie pełnomocnika z urzędu w postępowaniu sądowym, lub ustanowienie adwokata, radcy prawnego, doradcy podatkowego lub rzecznika patentowego w postępowaniu sądowo-administracyjnym. W związku ze zmianą przepisów ustawy o nieodpłatnej pomocy prawnej, z poradnictwa prawnego i obywatelskiego mogą korzystać także przedsiębiorcy, prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i niezatrudniający innych osób w ciągu ostatniego roku.

Stowarzyszenie OVUM (poradnictwo prawne i obywatelskie)

tel. 58 350 15 15, e-mail: biuro@ovum.org.pl
Poniedziałek-piątek w godz. 7:00-11:00 i 12:00-16:00

Radca prawny Anna Zienkiewicz, tel. 661 156 138