Znak drogowy „STOP” z czarnym dopiskiem „przemocy!”

Profilaktyka przemocy i uzależnień

Interwencja w sytuacji krzywdzenia dziecka oraz o co zadbać w profilaktyce przemocy i uzależnień to tylko niektóre z tematów, które zostaną poruszone podczas seminarium „Profilaktyka przemocy i uzależnień”, które odbędzie się 26 października w Kwidzyńskim Centrum Kultury przy ul. 11 Listopada.

Organizatorzy imprezy to Ośrodek Interwencji Kryzysowej Fundacji Edukacji i Rozwoju „FLOW”, Starostwo Powiatowe oraz Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie. Do udziału w seminarium zaproszeni są między innymi pedagodzy, nauczyciele, kuratorzy sądowi, policjanci, pracownicy socjalni, pracownicy świetlic środowiskowych, wychowawcy, psycholodzy, a także urzędników administracji samorządowej oraz osoby pracujące z dziećmi i młodzieżą. Seminarium jest bezpłatne. W jego ramach odbędzie się między innymi wykład „O co zadbać w profilaktyce przemocy i uzależnień”, który poprowadzi Jolanta Łazuga-Koczurowska, psycholog kliniczny, specjalista terapii uzależnień, dyrektor Ośrodka Leczenia, Terapii i Rehabilitacji Uzależnień dla Dzieci i Młodzieży w Gdańsku. Do wyboru będzie udział w warsztatach: „Interwencja w sytuacji krzywdzenia dziecka” (prowadząca Renata Kałucka – psycholog, socjoterapeuta, psychoterapeuta, superwizor Instytutu Psychologii Zdrowia Polskiego Towarzystwa Psychologicznego w zakresie przeciwdziałania przemocy w rodzinie, współautorka narzędzia rekomendowanego dla pracowników oświaty w sprawach podejrzenia wystąpienia przemocy domowej wobec dziecka), „Prezentacja metody: Porozumienie bez Przemocy z elementami warsztatowymi” (prowadząca Dominika Jasińska – certyfikowana trenerka Porozumienia bez Przemocy, mediatorka) oraz „Wychowawca – dziecko i nastolatek, budowanie relacji” (prowadząca: Marta Oklińska psycholog, psychoterapeutka, pracownica Ośrodka Interwencji Kryzysowej oraz Przychodni Leczenia Uzależnień w Kwidzynie).

Program seminarium

8:30 – otwarcie seminarium
8:45 – wykład pt. „O co zadbać w profilaktyce przemocy i uzależnień”
10:00 – warsztaty w trzech grupach