Dziecko z czapką Świętego Mikołaja na głowie wręcza paczkę seniorce

Setki paczek dla potrzebujących

Fundacja Opiekuńcza International Paper Kwidzyn już po raz siódmy przeprowadziła akcję „Mikołaj idzie, jest tuż, tuż”. Dzięki pracownikom zakładu oraz podwojeniu wpłaconych kwot przez IP do mieszkańców powiatu trafiło 448 paczek.

Każdego roku fundacja wybiera jedną ze szkół w powiecie kwidzyńskim. W tym roku 300 paczek trafiło do Zespołu Szkół w Nebrowie Wielkim oraz wielodzietnych rodzin, będących w trudnej sytuacji finansowej.

148 paczek trafiło do Domu Pomocy Społecznej i Domu Opieki Św. Elżbiety w Kwidzynie. Wolontariusze fundacji, którymi byli pracownicy zakładu wraz ze swoimi dziećmi oraz Małgorzata Ryłko, prezes Fundacji Opiekuńczej International Paper Kwidzyn, osobiście wręczyli paczki mieszkańcom Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie.

– W tym roku dzięki hojności pracowników IP Kwidzyn oraz samej spółki, mogliśmy przygotować aż 448 paczek. Paczki ze słodyczami, jak co roku, trafiły do jednej ze szkół powiatu kwidzyńskiego. Tym razem był to Zespół Szkół w Nebrowie Wielkim. Poza tym paczki trafiły do potrzebujących rodzin. Po raz pierwszy wolontariusze fundacji odwiedzili Dom Pomocy Społecznej w Kwidzynie – informuje Małgorzata Ryłko, prezes Fundacji Opiekuńczej International Paper Kwidzyn.

Środki, które pozostały ze świątecznych wpłat na konto fundacji zostały przekazane na zakup sprzętu do rehabilitacji ruchowej dla uczniów Zespołu Szkół Specjalnych w Kwidzynie oraz Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Barcicach, w gminie Ryjewo.

Wiesława Cichowicz z Domu Pomocy Społecznej podkreśla, że mieszkańcy otrzymali piękne paczki.

– Nie zabrakło życzeń i uścisków. Wolontariusze fundacji sprawili ogromną niespodziankę i niesamowitą radość mieszkańcom. Przeżyliśmy wszyscy bardzo wzruszające chwile. To niesamowite, że wśród wolontariuszy były także dzieci, które pamiętały o starszych, samotnych ludziach. Nie przestraszyły się naszych mieszkańców. Z odwagą i radością przytulały się, tak jak do własnych babć czy dziadków. To naprawdę piękny sposób na wychowanie młodego pokolenia i uczenia szacunku dla wszystkich osób. Jako dom otrzymaliśmy kalendarze z życzeniami szczęśliwego Nowego Roku. Za wszystko dziękujemy z całego serca – mówi Wiesława Cichowicz.

Kazimierz Gorlewicz, dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie, podkreśla wieloletnie zaangażowanie Fundacji Opiekuńczej IP w poprawę sytuacji osób chorych, niepełnosprawnych i potrzebujących w powiecie kwidzyńskim.

– Dla naszych mieszkańców oraz także dla nas, osób pracujących w domu, odwiedziny wolontariuszy z fundacji były ogromnym przeżyciem. Pracownicy International Paper przychodząc wraz ze swoimi dziećmi pokazali jak ważna jest dla nich pomoc drugiemu człowiekowi i jak wielkie mają serca. Serdecznie dziękujemy za wszystkie niespodzianki, ale przede wszystkim za to, że wywołali na twarzach naszych mieszkańców tak wiele uśmiechów i napełnili ich serca radością – mówi Kazimierz Gorlewicz.

Fundacja Opiekuńcza IP Kwidzyn działa od grudnia 1994 r.

Dziecko z czapką Świętego Mikołaja na głowie wręcza paczkę seniorce