Biała sylwetka osoby na wózku inwalidzkim na ciemnoniebieskim tle, która jest symbolem niepełnosprawności

Stare karty parkingowe nadal ważne

Karty parkingowe wydane osobom niepełnosprawnym na podstawie dotychczasowych przepisów nadal zachowują ważność. Termin ich ważności przedłużono do 30 czerwca bieżącego roku. Przypomnijmy, że od 1 lipca ubiegłego roku obowiązują nowe przepisy dotyczące wydawania kart parkingowych.

– Oznacza to, że wszystkie karty parkingowe wydane najpóźniej w dniu 30 czerwca ubiegłego roku utracą z dniem 1 lipca 2015 r. swoją ważność. Jeśli karta parkingowa została wydana przed dniem 1 lipca 2014 r. bezterminowo, to utraci swoją ważność z dniem 1 lipca 2015 r. Przypominam, że od 1 lipca ubiegłego roku organem wydającym kartę parkingową jest przewodniczący powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności. Dla mieszkańców powiatu organem wydającym kartę parkingową jest Powiatowy Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności w Malborku. Druki wniosków są dostępne na stronie PZON oraz w naszym centrum – informuje Renata Majda, kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie.

Przypomnijmy, że nowy system wydawania kart dotyczy wyłącznie osób o znacznym i umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, które mają znacznie ograniczone możliwości samodzielnego poruszania się. W przypadku umiarkowanego stopnia niepełnosprawności karta przysługuje jedynie osobie z określoną przyczyną niepełnosprawności oznaczoną symbolem 04-O (choroby narządu wzroku), 05-R (upośledzenie narządu ruchu) lub 10-N (choroba neurologiczna), przy czym nie każdej osobie posiadającej orzeczenie o stopniu znacznym lub umiarkowanym z powyższymi symbolami, zostanie przyznana karta parkingowa. Zależy to od decyzji lekarza orzecznika oraz stopnia naruszenia sprawności organizmu. Poza tym karta przysługuje osobie niepełnosprawnej, która nie ukończyła 16 roku życia, która ma znacznie ograniczone możliwości samodzielnego poruszania się, placówce zajmującej się opieką, rehabilitacją lub edukacją osób niepełnosprawnych, mających znacznie ograniczone możliwości samodzielnego poruszania się. Karta parkingowa będzie wydawana na okres ważności wydanego orzeczenia, jednakże nie dłużej niż na okres 5 lat, a placówce na okres 3 lat. Nowe przepisy wprowadziły obowiązek zabezpieczenia miejsc parkingowych we wszystkich strefach parkowania. Określają one powierzchnię takich miejsc, w zależności od wielkości strefy. Zgodnie z nowymi zapisami nie będzie pobierana opłata za sam dojazd do miejsca publicznego. Oprócz obowiązujących obecnie kary 500 zł i 5 punktów karnych, pojawiła się grzywna do 2 tys. zł za a nieuprawnione posługiwanie się kartą parkingową.

(op)

Karty parkingowe dla mieszkańców powiatu kwidzyńskiego wydawane są w siedzibie Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Stopniu Niepełnosprawności w Malborku przy ul. Armii Krajowej 70, tel. 55 247 26 96, tel./faks 55 272 80 80. Szczegółowych informacji dotyczących kart parkingowych udziela Powiatowy Zespół do Spraw Orzekania o Stopniu Niepełnosprawności w Malborku, natomiast wnioski o ich wydanie można pobrać w siedzibie PCPR w Kwidzynie przy ul. Grudziądzkiej 30 lub na stronie internetowej Centrum www.kwidzyn.epcpr.pl, a także na stronie internetowej Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Stopniu Niepełnosprawności w Malborku http://bip.pzon.powiat.malbork.pl. Wniosek do pobrania znajduje się w zakładce: Formularze.