Klaudia Klonowska prezentuje medale

Sukces Klaudii Klonowskiej

Klaudia Klonowska, niepełnosprawna tenisistka z Kwidzyna, zwyciężyła w Europejskim Turnieju Tenisa Stołowego w Lublanie, w Słowenii, który odbył się w dniach 12-16 kwietnia 2012.

Zawody rozgrywane były w ramach Olimpiad Specjalnych. Klaudia okazała się najlepsza w grupie wiekowej 22-29 lat. W finale pokonała zawodniczki z Ukrainy i Uzbekistanu. Klaudia była jedyną zawodniczką z województwa pomorskiego, która znalazła się w reprezentacji kraju. Zajęła także trzecie miejsce w mikście. Jej partnerem był Damian Ogrodnik z województwa podlaskiego.

Klaudia Klonowska trenuje w sekcji Olimpiad Specjalnych przy Warsztacie Terapii Zajęciowej w Górkach, prowadzonym przez Fundację „Misericordia”. Trenerem Klaudii jest Marian Behnke z Kwidzyna, który w Lublanie był także trenerem polskiej reprezentacji tenisistów. To kolejny sukces tenisistki. W 2009 roku zdobyła między innymi złoty medal podczas ogólnopolskich letnich igrzysk, rozgrywanych w ramach Olimpiad Specjalnych. Rok później zdobyła złoty i srebrny medal w tenisie stołowym podczas Europejskich Letnich Igrzysk Olimpiad Specjalnych w Warszawie. Złoty medal wywalczyła indywidualnie, natomiast srebro w mikście.

Klaudia Klonowska prezentuje medale