Klaudia Klonowska prezentuje medale

Szansa na igrzyska w Los Angeles

Klaudia Klonowska, niepełnosprawna zawodniczka z Klubu Olimpiad Specjalnych przy Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kwidzynie, weźmie udział w zgrupowaniu polskich sportowców, którzy przygotowują się do wyjazdu na XIV Światowe Letnie Igrzyska Olimpiad Specjalnych w Los Angeles.

Klaudia jest zawodniczką rezerwową. Mimo że nie jest w podstawowym składzie, przewidzianym do wyjazdu, bierze udział w takich samych przygotowaniach, jak pozostali reprezentanci kraju. Zawodniczka w każdej chwili może zostać włączona do podstawowej drużyny.

– Klaudia będzie mogła pojechać jednak w przypadku, gdy z wyjazdu zrezygnuje ktoś z podstawowego składu czteroosobowej drużyny, która wystartuje w bowlingu. Ponieważ losowanie odbyło się w ubiegłym roku, a igrzyska w Los Angeles odbędą się na przełomie lipca i sierpnia, dużo może się w tym czasie zmienić, dlatego oprócz podstawowego składu spośród złotych medalistów igrzysk ogólnopolskich, losuje się także zawodników rezerwowych. Przypomnę, że Klaudia zdobyła w ubiegłym roku złoty medal indywidualnie w bowlingu oraz brązowy medal drużynowo – mówi Wanda Wierucka z Klubu Olimpiad Specjalnych przy Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kwidzynie.

XIV Światowe Letnie Igrzyska Olimpiad Specjalnych w Los Angeles odbędą się od 24 lipca do 5 sierpnia. Niepełnosprawni zawodnicy wystartują w takich dyscyplinach, jak pływanie, lekkoatletyka, badminton, koszykówka, bocce, bowling, kolarstwo, jeździectwo, piłka nożna, golf, gimnastyka, piłka ręczna, judo, kajakarstwo, maraton, trójbój siłowy, wrotkarstwo, żeglarstwo, softball, tenis stołowy, tenis, piłka siatkowa. W igrzyskach ma wziąć udział ok. 7 tysięcy sportowców z całego świata. Honorowi przewodniczący Światowych Letnich Igrzysk Olimpiad Specjalnych w Los Angeles to Barack Obama, prezydent USA i jego żona Michelle Obama.

Klaudia Klonowska najwięcej sukcesów odniosła jako tenisistka stołowa. W 2009 roku zdobyła między innymi złoty medal podczas ogólnopolskich letnich igrzysk, rozgrywanych w ramach Olimpiad Specjalnych. Rok później zdobyła złoty i srebrny medal w tenisie stołowym podczas Europejskich Letnich Igrzysk Olimpiad Specjalnych w Warszawie. Złoty medal wywalczyła indywidualnie, natomiast srebro w mikście. Klaudia zwyciężyła też w 2012 roku w Europejskim Turnieju Tenisa Stołowego w Lublanie, w Słowenii. Była jedyną zawodniczką z województwa pomorskiego, która znalazła się w reprezentacji kraju. Zajęła wówczas także trzecie miejsce w mikście. Jej partnerem był Damian Ogrodnik z województwa podlaskiego. Z powodzeniem startowała także w bowlingu, czego ukoronowaniem było zdobycie złotego medalu indywidualnie oraz brązowego medalu drużynowo podczas X Ogólnopolskich Letnich Igrzysk Olimpiad Specjalnych, które odbyły się w ubiegłym roku w Bydgoszczy.

Klaudia Klonowska prezentuje medale