Hospicjum im. św. Wojciecha w Kwidzynie

Trzy lata wolontariatu hospicyjnego

Trzecią rocznicę działalności świętowali wolontariusze działający na rzecz Hospicjum św. Wojciecha w Kwidzynie. Marzena Szarłan, wiceprezes Kwidzyńskiego Towarzystwa Przyjaciół Chorych i koordynator wolontariuszy, twierdzi, że była to okazja do podsumowania pracy wolontariuszy i podziękowania wszystkim osobom za ich zaangażowanie.

– Na pierwszym miejscu wolontariusze stawiają wartości związane z niesieniem pomocy choremu w jego cierpieniu, udzielaniu mu wsparcia psychicznego i duchowego. Towarzysząc choremu, starają się dostrzec jego potrzeby, możliwości i marzenia. Niosą pomoc również poprzez organizację akcji charytatywnych, które przyczyniają się do pozyskiwania środków na bieżące funkcjonowanie Hospicjum. Do najbardziej znaczących akcji należą „Pola Nadziei”, które w tym roku odbędą się w naszym mieście 5 kwietnia, „Znicz” oraz „Świąteczna Paczka”. Spotkanie było okazją do podziękowań wolontariuszom za to, że robią tyle dobra bezinteresownie i każdego dnia otwierają się na drugiego człowieka. Wolontariusze nie podadzą leku i nie zdiagnozują choroby, ale porozmawiają, przeczytają książkę lub w milczeniu i bez pośpiechu posiedzą przy łóżku. Należy pamiętać, że wolontariat hospicyjny jest szczególnym rodzajem posługi i z pewnością nie należy do najłatwiejszych. Hospicjum oferuje nam także doświadczenie smutku, żalu, straty i często bezsilności. Mimo wszystko coraz więcej osób pomaga i wspiera hospicjum W imieniu Kwidzyńskiego Towarzystwa Przyjaciół Chorych serdecznie wszystkim dziękuję za działania wspierające nasze hospicjum – mówi Marzena Szarłan.

W ostatnim czasie do działań na rzecz hospicjum włączyli się wolontariusze ze Szkolnego Koła Caritas Gardeja i Wolontariatu Czarne Dolne, którzy na początku lutego zorganizowali w Gminnym Ośrodku Kultury w Gardei bal charytatywny, podczas którego zebrano pieniądze na rzecz hospicjum.

Wolontariusze w Hospicjum im. św Wojciecha