Logo programu „Aktywny Samorząd”

Wydłużono termin rozliczeń

Rada Nadzorcza Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych zdecydowała o możliwości wydłużenia terminu dysponowania limitem środków przekazanych w ubiegłym roku w ramach programu „Aktywny samorząd” samorządom powiatowym. Wydłużono także terminu rozliczenia pieniędzy. Decyzja spowodowana jest pandemią.

– Przyjęcie przez Radę Nadzorczą uchwały zmieniającej program w 2020 roku pozwoli osobom niepełnosprawnym zrealizować i rozliczyć zakupy dofinansowane ze środków PFRON w okresie bezpiecznym dla zdrowia. Jednocześnie samorządy powiatowe będą mogły obsługiwać i finansować wnioski składane w roku bieżącym z nowego limitu środków PFRON. Samorządy powiatowe, zainteresowane wydłużeniem terminu rozliczenia środków programu „Aktywny samorząd”, przekazanych w 2019 roku, będą mogły indywidualnie ustalić nowy termin rozliczenia z właściwym oddziałem Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych – informuje PFRON na swoich stronach.

Program „Aktywny samorząd” umożliwia między innymi dofinansowanie zakupu i montażu oprzyrządowania do posiadanego samochodu, uzyskanie prawa jazdy także dla osób niepełnosprawnych z dysfunkcją narządu słuchu, a także w zakupie i montażu oprzyrządowania do posiadanego samochodu, sprzętu elektronicznego, zakupu wózka inwalidzkiego o napędzie elektrycznym oraz kształcenie studentów niepełnosprawnych. W tym roku Państwowy Fundusz Osób Niepełnosprawnych umożliwił wszystkim osobom niepełnosprawnym składanie wniosków o dofinansowanie w ramach programu „Aktywny samorząd” drogą elektroniczną, za pośrednictwem Systemu Obsługi Wsparcia. Wnioski o dofinansowanie z tegorocznego programu można składać do 31 sierpnia 2020 r. Wnioski dotyczące pomocy w uzyskaniu wykształcenia na poziomie wyższym, w przypadku roku akademickiego 2019/2020, można było składać do 31 marca. Do 10 października tego roku studenci mogą składać wnioski dotyczące dofinansowania kształcenia w roku akademickim 2020/2021. Powiat kwidzyński uczestniczy w programie „Aktywny samorząd” od 2012 roku.

(op)