Zdjęcie grupowe

Żółty kobierzec bezinteresownej pomocy

„Pola nadziei” to wyjątkowy program, którego celem jest promowanie idei wolontariatu i niesienia bezinteresownej pomocy podopiecznym Hospicjum Świętego Wojciecha. Jesienią sadzone są żonkile, które symbolizują nadzieję na nowe życie i zwycięstwo miłości nad śmiercią. Wiosną kwiaty będą rozdawane, w zamian za wsparcie na rzecz hospicjum. W Kwidzynie odbyła się już druga edycja tego międzynarodowego programu. Jego organizatorem jest Kwidzyńskie Towarzystwo Przyjaciół Chorych, które prowadzi hospicjum.

– Działania polegają na sadzeniu jesienią żonkili – symboli nadziei. Kiedy wiosną kwiaty zakwitną, tworząc żółty kobierzec, są niczym pola nadziei. Ścinane są później i rozdawane w ulicznych kwestach. Zebrane w ten sposób środki pozwalają na zaspokajanie najważniejszych potrzeb podopiecznych hospicjum. W Kwidzynie również bierzemy udział w tym programie. Jako pierwsza wystartowała Szkoła Podstawowa z Oddziałami Mistrzostwa Sportowego, obsadzając tereny przy szkolnym budynku. Następnie przyłączyli się uczniowie Szkoły Podstawowej nr 5. W akcji wzięli udział wolontariusze hospicjum, sadząc kwiaty przy budynku hospicjum oraz na rondzie Jana Pawła II – twierdzi Marzena Szarłan, wiceprezes Kwidzyńskiego Towarzystwa Przyjaciół Chorych, koordynatorka wolontariuszy.

Kwidzyńskie Towarzystwo Przyjaciół Chorych wystawiło swoje stoisko podczas jedenastej edycji Jesiennych Targów Staroci, które odbyły się w Kwidzynie. Impreza pod nazwą „Smak jesieni” została zorganizowana przez Lokalną Fundację Filantropijną Projekt wraz z Kwidzyńskim Towarzystwem Kulturalnym.

– Sprzedawaliśmy wypieki i przetwory wykonane przez wolontariuszy. Dużą popularnością cieszyły się zupy żurek, grochowa i krem z dyni. Tradycyjnie już zorganizowano konkurs plastyczny „Jesienne Anioły” dla uczniów klas I-III ze wszystkich szkół podstawowych – mówi Marzena Szarłan.

Kwidzyńskie Towarzystwo Przyjaciół Chorych wykorzystało jesienną imprezę także do promowania akcji „Znicz za Serce”.

– Informowaliśmy mieszkańców, że od 28 października do 2 listopada na terenie cmentarza będą sprzedawane żółte znicze, symbolizujące żonkile, kwiaty nadziei. Cały dochód ze sprzedaży przeznaczony zostanie na działalność hospicjum – informuje Marzena Szarłan.

W tym roku budynek hospicjum przy ul. Malborskiej w Kwidzynie został rozbudowany. Dzięki środkom samorządu powiatu za kwotę 1,5 mln zł zwiększono z 11 do 19 liczę miejsc dla pacjentów. Powstały między innymi cztery nowe pomieszczenia dla pacjentów oraz dwa pokoje dla rodzin odwiedzających chorych. Samorząd powiatu, jako członek wspierający, przekazał dla stowarzyszenia dodatkową pomoc w kwocie 350 tys. zł. Pieniądze zostały przeznaczone na zakup podstawowego wyposażenia do pomieszczeń dla chorych oraz personelu. Został także zakupiony bardzo nowoczesny aparat USG, który umożliwi utworzenie w placówce poradni medycyny paliatywnej. Dzięki temu odciążone zostanie domowe hospicjum.

W ubiegłym roku z pomocy hospicjum skorzystało ok. 450 pacjentów, w tym ok. 200 osób przebywało w hospicjum stacjonarnym. W przyszłym roku placówka będzie obchodziła dwudziestolecie swojej działalności.

Zdjęcia: Kwidzyńskie Towarzystwo Przyjaciół Chorych