Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie

Asystent osoby niepełnosprawnej

Ponad 1,97 mln zł uzyskał samorząd Kwidzyna na realizację tegorocznej edycji programu „Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej”. To trzecia pod względem wielkości kwota dofinansowania w województwie pomorskim. Większe środki otrzymały tylko Gdańsk i Gdynia.

Pieniądze na usługę asystenta otrzymały także miasto i gmina Prabuty oraz samorząd powiatu kwidzyńskiego. Realizatorem programu w Kwidzynie jest Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej. Program finansowany jest ze środków państwowego funduszu celowego – Funduszu Solidarnościowego. Z usługi osobistego asystenta mogą skorzystać osoby niepełnosprawne posiadające orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności oraz równorzędnym. Początkowo zakładano, że działaniem programu objętych zostanie 71 osób niepełnosprawnych, w tym 53 ze znacznym stopniem niepełnosprawności, 4 z umiarkowanym oraz 14 dzieci. Z uwagi na ogromne zainteresowanie, po konsultacji z Pomorskim Urzędem Wojewódzkim, przyznane środki pozwolą na skorzystanie z pomocy asystenta 113 osób, w tym 88 ze znacznym stopniem niepełnosprawności, 10 z umiarkowanym oraz 15 dzieci. Program pozwala na bezpłatne korzystanie z pomocy osobistego asystenta, który będzie pomagał w wykonywaniu przez osoby niepełnosprawne codziennych czynności oraz w funkcjonowaniu w życiu społecznym, to między innymi pomoc, która umożliwi wyjście do kina, parku, urzędu, lekarza, dotarcie na rehabilitację, lub umożliwienie zrobienie zakupów. Realizacja programu ma przeciwdziałać dyskryminacji i wykluczeniu społecznemu osób niepełnosprawnych poprzez umożliwienie im uczestnictwa w wydarzeniach społecznych, kulturalnych czy sportowych. Również Prabuty będą uczestniczyły w tegorocznej edycji programu „Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej”. Jego realizatorem jest Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Prabutach. Z programu skorzysta 5 dzieci do 16 roku życia z orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji. Usługa asystenta obejmie też 18 osób niepełnosprawnych, w tym, w tym 13. posiadających orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności oraz 5. posiadających orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Samorząd powiatu kwidzyńskiego również uczestniczy w programie „Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej”. Jego realizatorem w powiecie jest Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie. Wsparciem objętych zostanie 19 osób niepełnosprawnych. Na realizację programu samorząd powiatu otrzymał ponad 397 tys. zł. Asystentem osoby niepełnosprawnej mogą być osoby, które nie są członkami rodziny uczestnika programu, posiadające dokument potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w następujących kierunkach: asystent osoby niepełnosprawnej, opiekun osoby starszej, opiekun medyczny, pedagog, psycholog, terapeuta zajęciowy, pielęgniarka i fizjoterapeuta. Kandydaci na asystenta muszą posiadać co najmniej 6-miesięczne, udokumentowane doświadczenie w udzielaniu bezpośredniej pomocy osobom niepełnosprawnym np. doświadczenie zawodowe, udzielanie wsparcia osobom niepełnosprawnym w formie wolontariatu.