Bogdan Muchowski odbiera nagrodę

Bogdan Muchowski nagrodzony przez starostę

Bogdan Muchowski, wieloletni kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Górkach, prowadzonego przez Funadcję „Misericordia”, otrzymał Honorową Nagrodę Starosty Kwidzyńskiego. Nagroda została wręczona podczas uroczystej gali, która odbyła się w Kwidzyńskim Parku Przemysłowo-Technologicznym w Górkach.

Wyróżnienie zostało przyznane za 30 lat działalności zawodowej i społecznej na rzecz osób niepełnosprawnych z powiatu kwidzyńskiego, w tym także za zaangażowanie w organizację i kierowanie od 2005 r. Warsztatem Terapii Zajęciowej w zabytkowym dworku w Górkach. Nagroda została przyznana także za zaangażowanie w odrestaurowanie i wieloletnią dbałość o zasoby konserwatorskie dworku i parku. Podkreślono, że dzięki zaangażowaniu Bogdana Muchowskiego, pozyskano środki zewnętrzne na realizację projektów aktywizujących społecznie i zawodowo osoby niepełnosprawne, w tym „Przegląd Piosenki Religijnej Warsztatów Terapii Zajęciowej z województwa pomorskiego” oraz współtworzenie Wojewódzkiego i Ogólnopolskiego Forum Warsztatów Terapii Zajęciowej. Bogdan Muchowski z końcem stycznia bieżącego roku postanowił zrezygnować z funkcji kierownika WTZ, ale nadal wspiera warsztat pracując społecznie w Radzie Fundacji „Misericordia”. Honorowe Nagrody Przewodniczącego Rady Powiatu Kwidzyńskiego i Honorowe Nagrody Starosty Kwidzyńskiego przyznawane są wyróżniającym się osobom, organizacjom oraz instytucjom za szczególne osiągnięcia na rzecz mieszkańców powiatu oraz za praktyczne wdrażanie w życie idei samorządności. Nagrody przyznawane są od 2000 roku. W 2005 roku starosta zaczął przyznawać także wyróżnienia za osiągnięcia w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechniania i ochrony kultury oraz nagrody dla zawodników i trenerów za osiągnięcia sportowe.