Zwycięzcy zawodów z grupy mężczyzn na podium z dyplomami i medalami

Cztery medale dla niepełnosprawnych pływaków

Konrad Stachewicz z Domu Pomocy Społecznej „Słoneczne Wzgórze” w Ryjewie zajął pierwsze miejsce podczas Ogólnopolskich Integracyjnych Zawodach Pływackich Akces Swim. Drugie miejsce zajął Piotr Belt, także z DPS w Ryjewie. Magdalena Kuter zajęła drugie miejsce w kategorii pływania stylem dowolnym kobiet, natomiast Artur Jurczak w kategorii pływania stylem dowolnym mężczyzn zajął trzecie miejsce. Oboje reprezentowali Warsztat Terapii Zajęciowej w Górkach (gmina Kwidzyn), prowadzony przez Fundację „Misericordia”.

Łącznie w zawodach, które odbyły się w Gdańskim Ośrodku Sportu w Gdańsku Oruni, wzięło udział 70 osób. Ich organizatorem była Fundacja Rozwoju Integracji Społecznej AKCES. WTZ w Górkach reprezentowało pięciu zawodników: Aleksandra Kozikowska, Magdalena Kuter, Magdalena Ginter, Artur Jurczak i Przemysław Rutkowski. Zawodnicy byli pod opieką Wandy Wieruckiej, rehabilitantki w WTZ w Górkach. Dom Pomocy Społecznej „Słoneczne Wzgórze” w Ryjewie reprezentowali Konrad Stachewicz, Piotr Belt, Waldemar Paszke, Rafał Aleksandrowicz Rafał i Piotr Wierzbowski. Opiekunką pływaków była Halina Górecka. Zawodnicy wzięli udział w czterech konkurencjach – pływanie stylem dowolnym kobiet, pływanie stylem dowolnym mężczyzn, pływanie z deską i pływanie rekreacyjne. Rozpoczęcie zawodów poprzedziła wspólna rozgrzewka.

– To już mój drugi udział w tych zawodach. Nie zająłem miejsca na podium, ale nie to się dla mnie liczy, tylko sam udział. Mimo to poszło mi zaskakująco dobrze. Poza tym byli tam sami fajni ludzie, a atmosfera była bardzo dobra, więc było warto – podsumowuje Przemysław Rutkowski, uczestnik zawodów i autor relacji.

Po raz pierwszy w historii tych zawodów przyznano też nagrody drużynowe. Reprezentacja WTZ w Górkach zajęła zespołowo piąte miejsce. Drużyna DPS w Ryjewie zajęła szóste miejsce. Nikt nie odszedł z pustymi rękami – każdy z zawodników otrzymał medal, dyplom oraz nagrody rzeczowe. Zawody zostały zorganizowane po raz trzeci.

Przemysław Rutkowski