Rozpakowywanie darów od zakonu joannitów

Dary joannitów dla DPS

Nowe komplety pościeli, ręczniki oraz środki medyczne to niektóre z darów zakonu joannitów dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie. Dary zebrał i przygotował dr Christian Meyl, który od wielu lat pomaga mieszkańcom miasta nie tylko jako przedstawiciel zakonu, ale także jako osoba prywatna. To kolejne w tym roku wsparcie dla kwidzyńskiego DPS od zakonu joannitów.

Dary odebrały Joanna Stasińska, dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie oraz Krystyna Chodara, kierownik Działu Opiekuńczo-Terapeutycznego w kwidzyńskim DPS.

– Wśród ofiarowanych naszym mieszkańcom rzeczy znajdują się między innymi nowe komplety pościeli, ręczniki, kapcie, skarpety, rajstopy, spodnie, pieluchy, wkładki oraz opatrunkowe środki medyczne. Ubrania i kapcie zostały rozdane mieszkańcom od razu, co sprawiło im dużą radość. Pozostałe rzeczy trafiły do naszego magazynu i będą używane według potrzeb. Dostarczone rzeczy z pewnością się nam przydadzą. Za pomoc, którą otrzymujemy od Zakonu Joannitów, za pośrednictwem dr Christiana Meyla, jesteśmy bardzo wdzięczni – podkreśla Joanna Stasińska, dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie.

Dr Christian Meyl, z zawodu lekarz, w 2018 roku został Honorowym Obywatelem miasta Kwidzyna. Zakon Joannitów razem z samorządem miasta i przy współpracy Towarzystwa Kulturalnego Mniejszości Niemieckiej „Ojczyzna” prowadzi stację socjalną, która pomaga między innymi osobom starszym, obłożnie chorym oraz niepełnosprawnym. Potrzebujący mieszkańcy mogą korzystać z usług apteki funkcjonującej w jej ramach, zaopatrując się w bezpłatne leki.