Dom Pomocy Społecznej w Kwidzynie

Domy pomocy społecznej z dofinansowaniem

Domy Pomocy Społecznej w Kwidzynie i Ryjewie otrzymały wsparcie związane z walką z pandemią. Dofinansowanie przyznano w ramach projektu „Zapewnienie bezpieczeństwa i opieki pacjentom oraz personelowi zakładów opiekuńczo-leczniczych, domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno-opiekuńczych i hospicjów na czas COVID-19”. Był to drugi nabór wniosków związanych z realizacją programu.

– Umowy o powierzenie grantu zostały zawarte 18 czerwca przez powiat kwidzyński z pomorskim odziałem Narodowego Funduszu Zdrowia, w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Środki przeznaczone są między innymi na wypłatę dodatków do wynagrodzenia dla pielęgniarek, które ze względów bezpieczeństwa i ograniczenia ryzyka rozprzestrzeniania się COVID-19 ograniczyły swoje zatrudnienie do jednego miejsca pracy – poinformowała Anna Świątkowska ze Starostwa Powiatowego w Kwidzynie.

Dom Pomocy Społecznej „Słoneczne Wzgórze” w Ryjewie otrzymał ponad 45,8 tys. zł, natomiast do Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie trafiła kwota w wysokości ponad 72 tys. zł.