Budynek Starostwa Powiatowego w Kwidzynie przy ulicy Kościuszki 29B

Dotacje na integrację i rehabilitację

Trzy organizacje pozarządowe otrzymają dotację na organizację imprez z udziałem osób niepełnosprawnych. Rozstrzygnięty został konkurs otwarty „Wspieranie działań w zakresie integracji oraz szeroko rozumianej rehabilitacji zmierzających do ograniczenia skutków niepełnosprawności”, ogłoszony przez Starostwo Powiatowe.
Swoje oferty zgłosiły trzy organizacje i wszystkie otrzymały dofinansowanie.

Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Autyzmem „SNOA” w Kwidzynie będzie realizowało projekt „Krok w przyszłość – wsparcie osób ze spektrum autyzmu i ich rodzin”. Fundacja „Misericordia” w Kwidzynie zaplanowała realizację projektu „Szlachetne zdrowie…”, natomiast Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Drogowskaz Serc” z Barcic będzie realizowało cykl spotkań na temat zdrowego stylu życia dla osób niepełnosprawnych – twierdzi Wiesław Wosiak, wicestarosta kwidzyński.

Kwota przyznanych dotacji to 17,3 tys. zł. Organizacje, którym przyznane zostało dofinansowanie, będą musiały zrealizować swoje projekty do 15 grudnia bieżącego roku.