Plansza z napisem „Druga dawka przypominająca”

Druga dawka dla wszystkich pełnoletnich

Druga dawka przypominająca szczepionki przeciw COVID-19 została udostępniona szerszej grupie chętnych. Od 16 września na szczepienie mogą zarejestrować się wszystkie osoby od 12. roku życia.

W ramach szczepień drugą dawką przypominającą stosowane są szczepionki na bazie mRNA o zaktualizowanym składzie, dostosowanym do wariantu Omikron. Szczepionki o zaktualizowanym składzie są podawane wyłącznie w ramach szczepień przypominających – nie są dostępne w ramach schematu szczepień podstawowych. Możliwość podawania nowych szczepionek jako pierwszej dawki przypominającej jest zależna od ich dostępności w punktach szczepień. Jednocześnie z udostępnieniem drugiej dawki przypominającej kolejnej grupie osób uległ skróceniu z 4 do 3 miesięcy minimalny odstęp między dawkami przypominającymi. Osoby, które chorowały na COVID-19, mogą zostać zaszczepione po upływie 3 miesięcy od zakażenia wirusem SARS-CoV-2. E-skierowania dla osób uprawnionych do szczepienia kolejną dawką przypominającą zostały wystawione automatycznie i są ważne przez 90 dni. W razie potrzeby e-skierowanie na szczepienie może zostać wystawione również przez lekarza. Aby zarejestrować się na szczepienie, możemy zadzwonić na bezpłatną infolinię pod numer 989 (infolinia jest czynna codziennie w godzinach 7:00-20:00), zrealizować e-skierowanie logując się na Internetowe Konto Pacjenta na stronie pacjent.gov.pl lub w aplikacji mobilnej mojeIPK albo skontaktować się bezpośrednio z wybranym punktem szczepień.

Przemysław Rutkowski