Chór gospel podczas występu

Grace Gospel Choir wystąpił w kwidzyńskim DPS

Chór Grace Gospel Choir z Sopotu wystąpił dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej oraz pacjentów Hospicjum im. Św. Wojciecha w Kwidzynie. Ekumeniczny chór gospel powstał w 2004 roku. To złoty medalista międzynarodowego konkursu chóralnego w kategorii Gospel & Spiritual w Wenecji w 2022 r. W koncercie uczestniczył między innymi Wiesław Wosiak, wicestarosta kwidzyński. Chór powitała Joanna Stasińska, dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie. Koncert był prezentem pani Ewy z Kwidzyna, wolontariuszki domu oraz hospicjum, której nie zabrakło na koncercie. Uczestniczyła ona w licytacji Aniołów na rzecz Domu Hospicyjnego Caritas im. Św. Józefa w Sopocie. Przedmiotem licytacji było 19 aniołów, a każdy z nich miał swojego patrona. Patronem jednego z aniołów był chór Grace Gospel Choir.

– Tego właśnie anioła wylicytowała pani Ewa. Do wygranej dołączona została płyta chóru oraz 45-minutowy koncert na żywo, w miejscu wyznaczonym przez licytującego. Pani Ewa postanowiła przekazać wylicytowany koncert na rzecz mieszkańców naszego domu oraz pacjentów Hospicjum w Kwidzynie. Oprócz chóru przyjechała do naszego domu dziesięcioosobowa reprezentacja Sopockiego Domu Hospicyjnego Caritas, z panią ordynator Aleksandrą Modlińską na czele. Kwidzyńskie hospicjum reprezentowało dziesięć osób pod opieką Jadwigi Zając, członka zarządu Towarzystwa Przyjaciół Chorych im. Św. Wojciecha. Koncert był wspaniałą ucztą dla uszu, oczu i serc naszych podopiecznych. Chór zaśpiewał cudowne utwory muzyki gospel w językach polskim oraz angielskim. Kilka utworów zostało wykonanych a cappella, reszta przy akompaniamencie. Chór zaangażował do śpiewu uczestników koncertu oraz opowiedział mieszkańcom o korzeniach muzyki gospel – twierdzi Karolina Dunaj z Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie.

Chórowi oraz wolontariuszce podziękowali wicestarosta Wiesław Wosiak, Joanna Stasińska, dyrektor kwidzyńskiego DPS oraz Jadwiga Zając z zarządu Towarzystwa Przyjaciół Chorych im. Św. Wojciecha, które prowadzi kwidzyńskie hospicjum. Dom Pomocy Społecznej w Kwidzynie przygotował własne anioły oraz dyplomy, które zostały wykonane podczas terapii zajęciowej. Wręczono je wolontariuszce pani Ewie, Annie Branowskiej-Bober, dyrygentce chóru oraz Aleksandrze Modlińskiej, ordynator Sopockiego Domu Hospicyjnego.

– Wzruszającym momentem było złożenie podziękowań i kwiatów pani Ewie i samym chórzystom przez pana Eugeniusza, mieszkańca naszego domu. Za udział w licytacji podziękowały pani Ewie Aleksandra Modlińska, ordynator Sopockiego Domu Hospicyjnego Caritas oraz Nikola Regosz, koordynator wolontariatu. Przekazały także dla naszego domu oraz hospicjum ceramiczne anioły wykonane w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Rumi – mówi Karolina Dunaj.

Po koncercie goście odwiedzili hospicjum, a chór Grace Gospel Choir zaśpiewał kilka utworów dla pacjentów, którzy nie mogli osobiście wziąć udziału w koncercie.

Zdjęcia DPS Kwidzyn