Dr Christian Meyl z bukietem kwiatów

Honorowy obywatel wsparł Ukraińców

Dwa agregaty prądotwórcze dla Ukraińców kupił za własne pieniądze dr Christian Meyl, honorowy obywatel Kwidzyna. Agregaty wraz z innymi darami, które zostały przekazane przez Zakon Joannitów, dotarły z Niemiec do Kwidzyna. Dr Christian Meyl z Zakonu Joannitów, poprzez stację socjalną Joannitów oraz osobiście, od ponad 25 lat wspiera mieszkańców miasta i powiatu kwidzyńskiego znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, osoby chore i niepełnosprawne. Pomoc kierowana jest także do Baru na Ukrainie, miasta partnerskiego Kwidzyna. 10 stycznia zostały przekazane kolejne dary dla Ukrainy, w tym dwa agregaty prądotwórcze, które dr Christian Meyl kupił z własnych pieniędzy, aby wesprzeć Ukrainę w czasie toczącej się wojny. Ukraina otrzyma też aparat EKG, wózki inwalidzkie i balkoniki.

– Otrzymaliśmy duże ilości podkładów wielorazowego użytku, prześcieradła, śliniaki dla osób dorosłych i ręczniki. W imieniu własnym oraz mieszkańców domu pragnę podziękować panu dr. Christianowi Meyl za ogromną życzliwość i wsparcie, jakie od wielu lat otrzymujemy. Szczególnie dziękuję panu Kazimierzowi Gorlewiczowi, prezesowi Fundacji „Misericordia”, za pomoc w sfinansowaniu transportu darów – mówi Joanna Stasińska, dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie.

Wśród przekazanych darów jest również sprzęt rehabilitacyjny, który trafił do wypożyczalni sprzętu rehabilitacyjnego, prowadzonej przez Fundację „Misericordia”. To chodziki, które poszerzą ofertę wypożyczalni. Sprzęt można wypożyczać przy zabytkowym dworku w Górkach, siedzibie Warsztatu Terapii Zajęciowej. W wypożyczalni znajdują się wózki inwalidzkie, kule, balkoniki oraz specjalne łóżka do opieki nad obłożnie chorymi. Sprzęt wypożyczany jest nieodpłatnie.