Marsz uczestników igrzysk

Igrzyska paraolimpijskie w Ryjewie

Ponad trzydzieści reprezentacji domów pomocy społecznej, warsztatów terapii zajęciowej, ośrodków szkolno-wychowawczych oraz innych placówek z województw kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i pomorskiego wzięło udział w Igrzyskach Paraolimpijskich w Ryjewie.

Marsz uczestników igrzysk

Inicjatorem imprezy, która odbyła się po raz dziewiąty, jest Stowarzyszenie Pomocy Społecznej „Słoneczne Wzgórze” w Ryjewie.

Zawodnicy podczas biegu

– Każdego roku, na przemian, organizujemy paraolimpiadę i biegi przełajowe. Spodobała mi się organizacja podobnych zawodów w Village Reine Fabiola w Belgii. Kilkanaście lat temu uznaliśmy z panią Anną Szyszko, ówczesną dyrektor Wojewódzkiego Zespołu Pomocy Społecznej, że warto przenieść tamte rozwiązania na nasz teren. Podobno byliśmy pierwszymi w Polsce, którzy zapoczątkowali organizację tego typu imprez w domach pomocy społecznej. Było to w 1994 roku. Byliśmy zaskoczeni, gdy na pierwszej paraolimpiadzie pojawiło się ponad 20 zespołów – wspomina Mieczysław Warczak, prezes Stowarzyszenia Pomocy Społecznej „Słoneczne Wzgórze” w Ryjewie.

Zawodnicy podczas biegu

Impreza okazała się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Każdego roku na paraolimpiadę lub biegi przełajowe zjeżdżają niepełnosprawni sportowcy z kilku województw.

– Cieszę się z tak dużego zainteresowania. Szczerze mówiąc, to mamy z tym problem, gdyż musimy ugościć wiele osób i zapewnić podczas igrzysk odpowiednią liczbę wolontariuszy. W tym roku padł prawdziwy rekord, gdyż zgłosiły się 34 zespoły. Spodziewaliśmy się ok. 23-24. Nikomu jednak nie odmawiamy. Cieszymy się z tak dużego zainteresowania. Chcę podkreślić, że Stowarzyszenie Pomocy Społecznej „Słoneczne Wzgórze” jest inicjatorem i prowadzącym zawody, ale od kilku lat igrzyska organizujemy wspólnie z dyrekcją Domu Pomocy Społecznej w Ryjewie – podkreśla Mieczysław Warczak.

Igrzyska Paraolimpijskie otworzył przemarsz wszystkich ekip. Nie zabrakło ceremoniału olimpijskiego, w tym zapalenia znicza. Specjalny pokaz dla uczestników paraolimpiady, podczas uroczystości otwarcia imprezy, przygotowali zawodnicy Kwidzyńskiego Klubu Motorowego im. Jana Młynarskiego. Niepełnosprawni sportowcy startowali w takich konkurencjach, jak rzut piłką lekarską, skok w dal, rzut piłką koszykową do kosza i pchnięcie kulą. Na dystansie 1 km odbył się minimaraton. Wolny czas zawodnicy i goście mogli spędzać w wiosce olimpijskiej. Po zawodach niepełnosprawni sportowcy bawili się przy muzyce zespołu Drossel.

Współorganizatorzy paraolipmiady to Wojewódzki Zespół Szkół Policealnych w Sztumie, Gminny Ośrodek Kultury w Ryjewie, Zespół Szkół w Ryjewie oraz Gminny Uczniowski Klub Sportowy „Bellator” w Ryjewie.

Zawodnik podczas skoku w dal