Pomorski Program Rodzinny Olimpiad Specjalnych

Rodzice dzieci osób z niepełnosprawnością intelektualną spotkali się w ramach Pomorskiego Programu Rodzinnego Olimpiad Specjalnych. Organizatorem spotkania, które odbyło się w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Kwidzynie, był pomorski oddział Olimpiad Specjalnych.

Spotkanie z dziećmi

W spotkaniu udział wzięli rodzice zawodników Olimpiad Specjalnych ze Sztumu, Gardei, Uśnic i Kwidzyna oraz wolontariusze wspierający ruch. Do Kwidzyna przyjechała także Małgorzata Topczewska, koordynator Programu Rodzinnego Olimpiady Specjalne Polska. Nie zabrakło także parlamentarzystów, w tym posła Jerzego Kozdronia i senatora Leszka Czarnobaja. Celem programu rodzinnego jest aktywizacja rodziców, rodzeństwa oraz krewnych zawodników Olimpiad Specjalnych poprzez włączenie ich w działalność stowarzyszenia.

– Spotkanie było okazją dla rodzin do tworzenia grup wzajemnej pomocy i wsparcia. Przygotowaliśmy dla rodziców warsztaty psychologiczne. Poprowadziły je panie psycholog Wanda Masalska-Szymanek i Katarzyna Fabjańczyk. W naszym spotkaniu uczestniczyła Małgorzata Topczewska, koordynator programu rodzinnego Olimpiad Specjalnych, która przedstawiła ideę Programu Rodzinnego Olimpiad Specjalnych w Polsce – mówi Ewa Detko-Traczyk, dyrektor regionalny Olimpiad Specjalnych w województwie pomorskim.

Warsztaty dotyczące akceptacji siebie jako rodzica osoby z niepełnosprawnością intelektualną poprowadziła psycholog Wanda Masalska-Szymanek.

– Była to okazja, aby porozmawiać o codziennych problemach związanych z wychowywaniem niepełnosprawnych dzieci. Rodzice podkreślali jak ważny jest dla ich dzieci udział w zawodach organizowanych w ramach Olimpiad Specjalnych. Rodzice są pierwszymi, którzy w swoich dzieciach zawsze widzą potencjał i postrzegają je zawsze z pozytywnej strony. Nie ma takiej niepełnosprawności intelektualnej, która nie pozwoliłaby na rozwijanie zdolności sportowych i udział w zawodach Olimpiad Specjalnych. Podzielenie się doświadczeniami, wspólne przeanalizowanie własnych problemów jest niezwykle ważne dla rodziców niepełnosprawnych dzieci. Sama także, jako wolontariusz, angażuję się w działalność tego ruchu i bardzo zależy mi, aby się rozwijał. Uczestnicząc w wielu zawodach widzę efekty jakie przynoszą i jaką radość sprawiają zarówno zawodnikom, jak i rodzicom – mówi Wanda Masalska-Szymanek.

Spotkanie z dziećmi

Dodaje, że bardzo cenne jest zaangażowanie wolontariuszy, którzy niestrudzenie, na każdych zawodach, wspierają organizatorów i trenerów. Warsztaty o zmianie świadomości społeczeństwa, szerzeniu wiedzy o możliwościach i umiejętnościach osób z niepełnosprawnością intelektualną poprowadziła psycholog Katarzyna Fabjańczyk, która jest też trenerem jazdy konnej i przygotowuje niepełnosprawnych sportowców do udziału w zawodach Olimpiad Specjalnych. Podczas pierwszego Pomorskiego Programu Rodzinnego Olimpiad Specjalnych ks. Piotr Konsalik omówił etyczne i duchowe potrzeby osób niepełnosprawnych i ich rodzin. Spotkanie było także okazją do zaprezentowania Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Kwidzynie, w którym zorganizowano Dzień Otwarty. Barbara Hinc, dyrektor ośrodka omówiła między innymi programy realizowane w placówce, adresowane do niepełnosprawnych dzieci. Uczestnicy spotkania mogli przyjrzeć się zajęciom prowadzonym w placówce. Kolejne spotkanie rodziców dzieci z niepełnosprawnością intelektualną, uczestniczących w Olimpiadach Specjalnych, ma odbyć się jesienią tego roku.