Zdjęcie grupowe uczestników olimpiady

III Powiatowa Olimpiada Osób Niepełnosprawnych

W Kwidzynie odbyła się Powiatowa Olimpiada Osób Niepełnosprawnych. Uczestnicy imprezy rywalizowali w różnych konkurencjach, dostosowanych do ich możliwości. Organizatorem imprezy, która odbyła się po raz trzeci, był Kwidzyński Klub Lekkoatletyczny Rodło.

Zdjęcie grupowe uczestników olimpiady

Uroczystego otwarcia dokonał Jerzy Śnieg, przewodniczący rady powiatu, który życzył niepełnosprawnym uczestnikom zawodów dobrej zabawy i sukcesów w sportowej rywalizacji.

Olimpiada Osób Niepełnosprawnych

W otwarciu wzięli udział również Kazimierz Gorlewicz, przewodniczący rady miejskiej w Kwidzynie, Roman Bera, wiceburmistrz Kwidzyna, Włodzimierz Dawidowski z zarządu powiatu i Renata Majda, kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie. Organizację imprezy wsparły Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie oraz Kwidzyńskie Centrum Sportu i Rekreacji.

– Cieszę się z tak licznego udziału osób niepełnosprawnych w naszej olimpiadzie. Wprawdzie rozgrywane są różne sportowe konkurencje, zarówno indywidualne, jak i drużynowe, to najważniejsza jest dobra zabawa. Konkurencje zostały tak przygotowane, aby mogły wziąć w nich udział także osoby, które z powodu różnych ograniczeń nie uczestniczą w innych zawodach sportowych, organizowanych dla niepełnosprawnych mieszkańców naszego powiatu. Puchary i pamiątkowe zdjęcia wręczamy wszystkim drużynom, które uczestniczą w olimpiadzie. Najważniejszy jest sam udział w zawodach – mówi Lech Kwiatkowski, prezes Kwidzyńskiego Klubu Lekkoatletycznego Rodło.

Tradycją Powiatowej Olimpiady Osób Niepełnosprawnych stała się dyskoteka, która odbywa się po zakończeniu sportowych zmagań. Do tańca przygrywał uczestnikom i opiekunom zespół z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie. W olimpiadzie wraz z opiekunami i wolontariuszami wzięło udział ok. 130 osób.

Olimpiada Osób Niepełnosprawnych
Drużyna Warsztatu Terapii Zajęciowej z Kwidzyna