Mecz piłki ręcznej

Integracyjny mecz na Dni Kwidzyna

Drużyny Olimpiad Specjalnych Polska i MMTS Kwidzyn po raz drugi zmierzą się w integracyjnym meczu piłki ręcznej. Mecz rozegrany zostanie 18 czerwca (sobota) o godz. 18:00 na stadionie podczas Dni Kwidzyna.

Ewa Detko-Traczyk, dyrektor Olimpiad Specjalnych w województwie pomorskim, twierdzi, że to kolejna okazja do przybliżenia sportu uprawnianego przez osoby z niepełnosprawnością intelektualną w ramach Olimpiad Specjalnych.

– W skład drużyny Olimpiad Specjalnych wejdą zawodnicy z Zespołu Szkół Specjalnych w Kwidzynie oraz Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie. trenerem piłkarzy jest Mateusz Hanis. Podobnie jak w ubiegłym roku skład drużyny złożony jest z proporcjonalnej liczby zawodników i partnerów, czyli zawodników w pełni sprawnych. Koncepcja sportów zunifikowanych pojawiła się w połowie lat 80. w Stanach Zjednoczonych. Niepełnosprawni zawodnicy pierwsze mecze rozgrywali z koszykarzami NBA. Trenowanie w sportach zunifikowanych pozwala na  wspólną rywalizację sportowców niepełnosprawnych intelektualnie oraz w pełni sprawnych. Sportowcy Programu Sportów Zunifikowanych uprawiają różne dyscypliny, w tym koszykówkę, golf, a nawet łyżwiarstwo figurowe. W przypadku Kwidzyna wielką popularnością cieszy się piłka ręczna, dlatego zdecydowaliśmy się już drugi raz rozegrać mecz w tej dyscyplinie. Dni Kwidzyna to doskonała okazja do przybliżenia mieszkańcom idei Olimpiad Specjalnych – twierdzi Ewa Detko-Traczyk.

Sporty zunifikowane obejmują obecnie prawie wszystkie dyscypliny rozgrywane w ramach Olimpiad Specjalnych. Przez cały rok uczestnicy tego programu uprawiają różne dyscypliny, dzięki czemu podnoszą swą sprawność fizyczną i umiejętności, stawiają czoła rywalom oraz świetnie się bawią. Konkurencje sportów zunifikowanych są ważną częścią Światowych Igrzysk Olimpiad Specjalnych, tak samo jak zawodów na poziomie lokalnym, regionalnym i narodowym. W czasie zawodów drużyn zunifikowanych dokonuje się podziału na grupy sprawnościowe, w zależności od poziomu możliwości drużyny.