Mecz piłki ręcznej

Integracyjny mecz piłki ręcznej

W integracyjnym meczu piłki ręcznej wzięli udział piłkarze z Olimpiad Specjalnych Polska i MMTS Kwidzyn. Rozegrano go po pokazowym meczu piłki ręcznej mężczyzn MMTS Kwidzyn – MTS MASTERS Kwidzyn.

Okazją do przybliżenia sportu, uprawianego w ramach Olimpiad Specjalnych, były tegoroczne Dni Kwidzyna.

– Sporty zunifikowane pozwalają na wspólną rywalizację sportowców niepełnosprawnych intelektualnie oraz w pełni sprawnych. Sportowcy programu Sportów Zunifikowanych uprawiają różne dyscypliny. To między innymi koszykówka, golf, a nawet łyżwiarstwo figurowe. Z uwagi na tradycje i wysoki poziom piłki ręcznej w Kwidzynie, postanowiliśmy, że zawodnicy Olimpiad Specjalnych, będą trenowali w tej dyscyplinie. Nie chodzi jedynie o rywalizację, ale także o dobrą zabawę. Drużyna złożona jest z proporcjonalnej liczby zawodników i partnerów, czyli zawodników w pełni sprawnych. W przypadku drużyn złożonych z nieparzystej liczby graczy, tak jak to jest między innymi w piłce nożnej pięcioosobowej czy siedmioosobowej, w grze bierze zawsze udział o jednego zawodnika więcej niż partnerów. Dni Kwidzyna były doskonałą okazją nie tylko do rozegrania tego meczu, ale przybliżenia mieszkańcom idei Olimpiad Specjalnych. Bardzo dziękuję Beacie Pawłowskiej z Powiślańskiej Szkoły Wyższej za zorganizowanie tego meczu – mówi Ewa Detko-Traczyk, dyrektor Olimpiad Specjalnych w województwie pomorskim.

Mecz piłki ręcznej

Koncepcja sportów zunifikowanych pojawiła się w połowie lat 80. w Stanach Zjednoczonych. Niepełnosprawni zawodnicy pierwsze mecze rozgrywali z koszykarzami NBA. Współpraca Olimpiad Specjalnych z NBA trwa do dziś. Sporty zunifikowane stały się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę i obecnie obejmują prawie wszystkie dyscypliny, rozgrywane w ramach Olimpiad Specjalnych. W czasie zawodów drużyn zunifikowanych dokonywany jest podział na grupy o różnej sprawności, w zależności od poziomu możliwości drużyny.

Niepełnosprawnym piłkarzom ręcznym kibicował Kazimierz Gorlewicz, prezes Oddziału Regionalnego Olimpiad Specjalnych Polska-Pomorskie.

Zdjęcie grupowe uczestników meczu piłki ręcznej
Uczestnicy meczu

Piłkarze ręczni Olimpiad Specjalnych i trenerzy

Sebastian Brykowski, Kamil Falak, Grzegorz Plewa, Andżelika Kohnert, Damian Kochnert, Janusz Bartosiewicz, Michał Pryjomski, Patrycja Pielecka, Radosław Stefanowicz i Patryk Rogowski.
Trenerzy: Mateusz Hanis i Łukasz Jaszczyński