Turniej bocce

Mistrzostwa Bocce dla Niepełnosprawnych

Artur Jurczak i Radosław Serdacki zwyciężyli w szesnastej edycji Mistrzostw Bocce dla Niepełnosprawnych. Turniej tradycyjnie odbył się w sobotni poranek na stadionie miejskim podczas Dni Kwidzyna.

Tym razem zawody rozegrano na nowych torach do gry w klasyczne bocce. Pomysłodawcą i organizatorem mistrzostw jest Kwidzyńskie Stowarzyszenie „Bocce” i Bowlingu.
Jednym z zawodników, który co roku bierze udział w mistrzostwach jest Artur Jurczak. W poprzednich zawodach także zajął pierwsze miejsce. Wówczas jednak tor do bocce był inny.

Turniej bocce

– Zawsze zawody rozgrywaliśmy na bieżni. Zdążyłem się do tego przyzwyczaić. W tym roku były to nowe tory do bocce. Trochę czasu zajęło mi przyzwyczajenie się do nich. Wystarczyło użyć nawet troszeczkę więcej siły, aby kula potoczyła się do końca toru. Na początku obawiałem się, że wyniki będą gorsze, ale w końcu dobrze wyczułem kule. Cieszę się, że udało się nam zwyciężyć – mówi Artur Jurczak.

Zdjęcie grupowe uczestników turnieju bocce
Uczestnicy mistrzostw w bocce

Nad przebiegiem zawodów, jak co roku, czuwał Adam Kamiński, prezes Kwidzyńskiego Stowarzyszenia „Bocce” i Bowlingu.

Najlepsi w turnieju

I miejsce – Super S – Artur Jurczak i Radosław Serdacki (na zdjęciu powyżej)
II miejsce – Smoki – Marta Jurczak-Serdacka i Zbigniew Kaszuba
III miejsce – Nowaki – Jan Nowakowski i Czesław Matuszewski