Dom Pomocy Społecznej w Ryjewie

Jak zostać mieszkańcem domu pomocy społecznej

Na terenie powiatu funkcjonują dwa domy pomocy społecznej podległe organizacyjnie Starostwu Powiatowemu w Kwidzynie. Domy spełniają obowiązujące standardy określone w ustawie o pomocy społecznej z 12 marca 2004 r. z późniejszymi zmianami oraz Rozporządzeniu Ministra Polityki Społecznej w sprawie domów pomocy społecznej z dnia 19 października 2005 r.

Dom Pomocy Społecznej „Słoneczne Wzgórze” w Ryjewie (na zdj. powyżej) przeznaczony jest dla osób intelektualnie niepełnosprawnych i chorych psychicznie, natomiast Dom Pomocy Społecznej w Kwidzynie dla osób przewlekle somatycznie chorych.

Procedura przyjęcia do domu pomocy społecznej

Do domu pomocy społecznej kieruje się na podstawie pisemnego wniosku osoby ubiegającej się o skierowanie do domu pomocy społecznej lub jej opiekuna prawnego, złożonego do ośrodka pomocy społecznej właściwego ze względu na jej miejsce stałego zamieszkania lub ostatniego miejsca zameldowania. W ośrodku pomocy społecznej pracownik socjalny z danego rejonu udzieli informacji dotyczących przyjęcia osoby do domu pomocy społecznej i skompletuje dokumenty potrzebne do wydania decyzji kierującej.

Dokumentacja potrzebna do wydania skierowania do DPS:

• wywiad środowiskowy przeprowadzony w miejscu pobytu osoby zainteresowanej umieszczeniem w dps i stwierdzenie braku możliwości zapewnienia usług opiekuńczych w miejscu zamieszkania;
  • pisemna zgoda o ponoszenie opłaty za pobyt w domu pomocy społecznej osoby zainteresowanej pobytem lub jej opiekuna prawnego;
  • oświadczenie o wysokości dochodu osoby ubiegającej się o skierowanie do domu pomocy społecznej oraz dochodu członków rodziny zobowiązanej do ponoszenia opłaty za pobyt;
  • decyzja emerytalno-rentowa lub o przyznaniu zasiłku stałego, zasiłku pielęgnacyjnego;
  • aktualne badania lekarskie, zaświadczenie lekarskie o potrzebie sprawowania całodobowej opieki oraz braku przeciwwskazań do umieszczenia w domu pomocy społecznej;
  • opinia ośrodka pomocy społecznej dotycząca stopnia sprawności osoby ubiegającej się o skierowanie do domu pomocy społecznej

Decyzje o skierowaniu i decyzje ustalającą opłatę za pobyt w domu pomocy społecznej wydaje organ gminy właściwej dla osoby ubiegającej się.

Opłaty za pobyt w domu pomocy społecznej

Zobowiązani do wnoszenia opłaty za pobyt są:

1. mieszkaniec domu – nie więcej niż 70% swojego dochodu (emerytury, renty, zasiłku)Uwaga! Przyznane dodatki pieniężne: pielęgnacyjny, dla sieroty zupełnej, kombatancki, kompensacyjny są wliczane do dochodu mieszkańca.
  2. Małżonek, rodzice, rodzeństwo, dzieci, wnuki – wg umowy zawartej pomiędzy rodziną a ośrodkiem pomocy społecznej ale tylko wtedy jeżeli:
    • w przypadku osoby samotnie gospodarującej jej dochód jest wyższy niż 300% kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej, jednak kwota dochodu pozostająca po wzniesieniu opłaty nie może być niższa niż 300% tego kryterium (tj. 1626 zł ponieważ kryterium dochodowe dla osoby samotnie gospodarującej wynosi 542 zł)
    • w przypadku osoby w rodzinie posiadany dochód na osobę w rodzinie jest wyższy niż 300% kryterium dochodowego na osobę w rodzinie, z tym, że kwota dochodu pozostająca po wzniesieniu opłaty nie może być niższa niż 300% kryterium dochodowego na osobę w rodzinie (tj. 1368 zł, ponieważ kryterium dochodowe na osobę w rodzinie wynosi 456 zł)
  3. lub rodzina wyraża zgodę na dobrowolną alimentację w dowolnej wysokości na rzecz osoby zainteresowanej pobytem w domu pomocy społecznej.
  4. Gmina z której osoba została skierowana – w wysokości różnicy między średnim miesięcznym kosztem utrzymania w domu pomocy społecznej a opłatami wnoszonymi przez mieszkańca i rodzinę.
    Średni miesięczny koszt utrzymania mieszkańca od kwietnia 2012 roku wynosi:
    • Dom Pomocy Społecznej w Ryjewie – 2507 zł
    • Dom Pomocy Społecznej w Kwidzynie – 2558 zł
  5. Inne osoby

Od decyzji negatywnych wydanych przez organ gminy przysługuje prawo odwołania się do Samorządowego Kolegium Odwoławczego za pośrednictwem ośrodka pomocy społecznej w terminie 14 dni od daty otrzymania decyzji.

Decyzję o umieszczeniu w domu pomocy społecznej wydaje Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie, w razie braku wolnych miejsc powiadamia osobę ubiegającą lub jej rodzinę o wpisaniu na listę oczekujących oraz podaje przewidywany termin oczekiwania.

Osoba oczekująca na umieszczenie w dps otrzymuje również informacje o terminie przyjęcia, o zasadach pobytu i sposobie funkcjonowania domu oraz zakresie świadczonych usług. Jest zapoznana z regulaminem i procedurami obowiązującymi w domu.

Dom Pomocy Społecznej ,,Słoneczne Wzgórze” w Ryjewie

Jest jednostką organizacyjną powiatu kwidzyńskiego, przeznaczoną dla osób dorosłych przewlekle psychicznie chorych i niepełnosprawnych intelektualnie. Dom funkcjonuje już od ponad 45 lat. Na terenie Domu Pomocy Społecznej w Ryjewie znajdują się 4 budynki mieszkalne, w których oferuje się pokoje 1-,2-,3-, i 4-osobowe z łazienkami lub umywalkami, pokoje dziennego pobytu, gabinety medycznej pomocy doraźnej, pracownie terapeutyczne, bibliotekę, gabinety: rehabilitacyjny i fizykoterapii, salę gimnastyczną, pokój gościnny, pralnie podręczne w każdym budynku, palarnie, kaplicę, Salę Doświadczania Świata, warsztaty terapii zajęciowej, kuchnię główną oraz kuchnie i jadalnie w każdym budynku. Placówka świadczy usługi bytowe, opiekuńcze i wspomagające, na poziomie obowiązującego standardu. Placówka dysponuje 180 miejscami. Opiekę mieszkańcom zapewnia zespół pracowników działu opiekuńczo-terapeutycznego, w tym: opiekunowie, pielęgniarki, pokojowe, fizjoterapeuci, pracownicy socjalni, instruktorzy terapii zajęciowej, psycholodzy i kapelan. Poza tym dom zatrudnia lekarza rodzinnego i lekarza psychiatrę. Dom Pomocy Społecznej w Ryjewie położony jest na wzgórzu, stąd nazwa „Słoneczne Wzgórze”. Jest otoczony lasem, na jego terenie jest park oraz miejsca do rekreacji. Na terenie domu znajduje się boisko sportowe z bramkami, z koszami do gry w koszykówkę, co zachęca do czynnego spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Bliższych informacji udzielą pracownicy socjalni Domu Pomocy Społecznej w Ryjewie: Wioletta Kowalska, Ewelina Dysko, Iwona Schulz i Krzysztof Wittstock. E-mail: dpsryjewo.socjal@poczta.fm. Tel. 55 277 42 36 wew. 211

Dom Pomocy Społecznej „Słoneczne Wzgórze” w Ryjewie

tel./fax: (55) 277 42 36, 277 42 57, ul. Donimirskich 6