Grupowe zdjęcie uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie z nagrodami

Książka narzędziem rehabilitacji

Czy książka potrafi być skutecznym narzędziem rehabilitacji? Okazuje się, że tak. Osoby z niepełnosprawnością intelektualną, uczestniczący w zajęciach prowadzonych w kwidzyńskim Warsztacie Terapii Zajęciowej, regularnie wypożyczają książki. Postanowili to zaakcentować przygotowaniem prac plastycznych, którymi zwrócili uwagę, że także są czytelnikami.

W Filii nr 2 dla Niepełnosprawnych Biblioteki Miejsko-Powiatowej w Kwidzynie zorganizowano wystawę ich prac. Dyplomy i kwiaty wszystkim autorom wręczyli Piotr Widz, dyrektor Biblioteki Miejsko-Powiatowej oraz Kamila Malinowska, zastępca dyrektora. Dorota Sosnowska, prowadząca biblioterapię w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kwidzynie, twierdzi, że w zajęciach uczestniczy ok. 20 osób.

Dwa razy w miesiącu uczestniczymy w zajęciach prowadzonych w bibliotece, podczas których poruszane są różne tematy związane z przeczytanymi książkami. Czytając, a następnie omawiając różne historie, zawarte w książkach, można pomóc osobom niepełnosprawnych w rozwiązywaniu różnych problemów wynikających z ich ograniczeń, a także zmobilizować do dalszej pracy terapeutycznej. Swobodna atmosfera takich spotkań zmusza do otwartości i dzielenia się problemami. Osoby, które przygotowały swoje prace na wystawę chciały podkreślić, że także czytają książki i obalić stereotypy dotyczące niepełnosprawności intelektualnej – mówi Dorota Sosnowska.

Filia Biblioteki Miejsko-Powiatowej to jedyne miejsce w Kwidzynie, w którym osoby z różnymi rodzajami niepełnosprawności mogą znaleźć dla siebie odpowiednie książki.

– Posiadamy nie tylko tradycyjne książki, ale także takie, których można posłuchać na płytach CD, także w formacie mp3. Przeznaczone są między innymi dla osób niewidomych i słabo widzących. Z naszych zbiorów mogą również korzystać terapeuci, nauczyciele, studenci oraz opiekunowie osób niepełnosprawnych. Posiadamy literaturę specjalistyczną, z zakresu medycyny, rehabilitacji i pedagogiki specjalnej – twierdzi Wanda Archutowska z filii dla niepełnosprawnych Biblioteki Miejsko-Powiatowej.

W zbiorach biblioteki znajdują się także czasopisma specjalistyczne oraz materiały alternatywne, w tym książki – zabawki i układanki edukacyjne. Biblioteka ma także możliwość dostarczania określonych pozycji księgozbioru osobom, które z powodu swoje niepełnosprawności lub przewlekłej choroby nie mogą opuścić mieszkania.