Uczestnicy podczas biegu

Niepełnosprawni zawodnicy pobiegli ulicami Kwidzyna

Niepełnosprawni zawodnicy wystartowali w Ogólnopolskim Unijnym Biegu Osób Niepełnosprawnych, który towarzyszył Unijnemu Ogólnopolskiemu Biegowi Ulicznemu, organizowanemu przez Kwidzyński Klub Lekkoatletyczny „Rodło”. Współorganizatorem biegu był Dom Pomocy Społecznej w Kwidzynie. Bieg rozgrywany był w kilku kategoriach, w tym kobiety i mężczyźni do 18 lat i dzieci do lat 10, kobiety i mężczyźni powyżej 18 lat oraz osoby na wózkach elektrycznych i pchanych.

Wśród panów powyżej 18 roku życia zwyciężył Michał Pryjomski z Zespołu Szkół Specjalnych w Kwidzynie. Powtórzył tym samym swój ubiegłoroczny sukces. Najlepszą z pań, w kategorii wiekowej powyżej 18 roku życia, była Ewa Matysiak, reprezentująca SKS „Sokół” Malbork. Leszek Kwiatkowski, prezes Kwidzyńskiego Klubu Lekkoatletycznego „Rodło” w Kwidzynie. przypomniał, że Unijny Ogólnopolski Bieg Uliczny odbył się już po raz szesnasty, natomiast o dwa lata młodszy jest bieg organizowany dla osób niepełnosprawnych.

Zawodnikom kibicowali między innymi Wiesław Wosiak, wicestarosta kwidzyński i Piotr Widz, wiceburmistrz Kwidzyna i Justyna Liguz, wiceprzewodnicząca rady miejskiej w Kwidzynie, a także Roman Bera, były wiceburmistrz miasta, a obecnie radny miasta. Do Kwidzyna przyjechał także Piotr Klecha, przewodniczący Pomorskiego Zrzeszenia Ludowych Zespołów Sportowych, który wręczył medale najlepszym niepełnosprawnym zawodnikom.

– Tego dnia nie było zbyt ciepło, ale nie stanowiło to problemu. Trasa biegu przebiegała ulicami Targową, Batalionów Chłopskich oraz Braterstwa Narodów i zakończyła się metą na ul. Katedralnej przy Placu Jana Pawła II. Dystans do pokonania wynosił około 600 metrów. Dla kogoś kto nie biega na co dzień taki bieg jest dość męczący, ale udało mi się dotrzeć do mety. W tego typu biegach biorą udział także osoby na wózkach inwalidzkich – zarówno ręcznych jak i elektrycznych – i również tym razem wśród zawodników znalazło się kilka takich osób. Ogólnie atmosfera była bardzo sympatyczna. Każdy zawodnik bez względu na zajęte miejsce dostał medal. Każdej osobie niepełnosprawnej, która rozważa wzięcie udziału w takim biegu, polecam spróbować. Nieważne które miejsce się zajmie – liczy się udział i dobra zabawa – twierdzi Przemysław Rutkowski z Kwidzyna. Spośród zawodników rozlosowane zostały nagrody. W organizację biegu dla osób niepełnosprawnych zaangażowały się Wiesława Cichowicz, Jolanta Czajkowska i Martyna Kaczorowska. Dom Pomocy Społecznej w Kwidzynie zadbał o przygotowanie grochówki i poprowadzenie kawiarenki dla zawodników.

Wyniki biegu

Kobiety powyżej 18 lat

I miejsce – Ewa Matysiak (SKS Sokół Malbork)
II miejsce – Agnieszka Nowicka (DPS Ryjewo)